Find din næste it-udvikler i Cairo: Egypten uddanner 50.000 om året

9. maj kl. 14:16
Proteq i Egypten
Direktør i Proteq Ann Christina Rindom Sørensen (anden fra højre) sammen med sine fire egyptiske it-udviklere og to danske kolleger på besøg i Cairo. Illustration: Proteq.
I takt med, at it-specialister bliver dyrere og sværere at få fat på, kommer flere lande i spil som outsourcingdestinationer. Egypten uddanner 50.000 it-specialister om året, som sidder i samme tidszone som Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den store mangel på it-specialister får mange it-chefer og -organisationer til at søge mod udlandet for at finde arbejdskraft. Tendensen har bølget gennem Asien og videre til Østeuropa og er nu så småt nået til Mellemøsten – nærmere bestemt Egypten. 

Der er måske ikke tale om en decideret tendens endnu, men allerede i 2016 blev Egypten udnævnt til bedste outsourcingdestination af European Outsourcing Association. Og det kan adm. direktør Hans Henrik Groth fra udviklingshuset Crossworkers kun være enig i. Crossworkers  har godt 100 medarbejdere siddende i Cairo og laver alt fra front- og backend, til server-pasning og ‘alt andet, der kan flyve gennem internettet’, som direktøren siger.

»Først og fremmest fungerer Cairo kulturelt og tidszonemæssigt,« siger han om byen, der ligger i samme tidszone som Danmark og fire timers flyvning fra København.

»Den kulturelle parathed er høj – egypterne er vant til turisme, og de er vant til at tage ud af landet for at arbejde, så der er høj international forståelse, og de taler godt engelsk og fransk. Desuden er 60 procent af befolkningen under 30, så talentpuljen er rigtigt interessant,« forklarer han om sit valg af geografisk placering.

Hans Henrik Groth
Illustration: Crossworkers.

Hans Henrik Groth har erfaring fra både Ukraine og Pakistan, men valgte Østeuropa fra på grund af prisudviklingen og Asien på grund af afstanden, da han skulle starte Crossworkers op for godt ti år siden. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ressourcer ville blive en mangelvare på lang sigt i Østeuropa, så lønningerne ville stige. Lige nu ligger priserne en tredjedel lavere i Egypten for samme opgaver i Østeuropa,« siger han.

Stor talentpulje

Ifølge en rapport fra German Outsourcing Association uddanner Egypten 50.000 it-specialister om året. Det er en af de vægtigste grunde til at vælge landet, når danske kunder henvender sig til Mohamed Ali, der er direktør i den danske softwarevirksomhed SDEX, som også har udviklere i Egypten.

»Der er blevet investeret meget i universiteterne i Egypten, og it-uddannelsen er en fem-årig uddannelse, der både tiltrækker mænd og kvinder,« siger direktøren.

Begge direktører peger på, at Cairo er i rivende udvikling efter Det Arabiske Forår, og at der nu virker til at være politisk stabilitet i landet. I Gallups 2020-indeks over ‘law & order’ i 144 lande, lå Egypten da også i top-20 sammen med blandt andet de skandinaviske lande.

»Men Egypten fungerer på en anden måde, og der er det en stor hjælp, at jeg har en egyptisk partner,« pointerer Hans Henrik Groth.

En dør er ikke bare en dør

Ann Christina Rindom Sørensen er adm. direktør i startup-virksomheden Proteq, der har udviklet en platform til det sociale område, hvor medarbejdere sikkert kan registrere data om borgere. 

Hele Proteqs udviklingsafdeling er outsourcet til Egypten gennem Crossworkers, der har stået for rekrutteringsprocessen af de fire udviklere, der nu fast er knyttet til Proteq.

Ann Christina Rindom Sørensen havde lidt erfaringer med freelance-teams fra Østen fra tidligere. 

»Det var meget billigt, men når man bad om en dør, fik man en dør – ikke nødvendigvis nøglehul og håndtag,« forklarer hun.

Derfor begyndte hun at se sig om efter en mere stabil it-leverandør, som hun også kunne sparre bedre med, da virksomheden begyndte at få kunder til sin platform. 

»Jeg kunne mærke, at det begyndte at blive ret afgørende i hverdagen at ligge i nogenlunde samme tidszone, for vores kunder bruger platformen i dagtimerne, så det er der, problemer opstår. Der dur det ikke, at vi skal vente fire-fem timer, før vi kan løse problemet,« siger hun.

Hun havde hørt om andre, der var glade for at have teams i Egypten, men havde selv nogle overvejelser om kulturforskelle, inden hendes eget valg faldt på det mellemøstlige land som outsourcingdestination.

»Men det blev gjort til skamme. Jeg oplever at have et team, der 100 procent respekterer mig,« siger hun og understreger, at alle hendes positive forventninger er blevet indfriet. 

I forhold til spørgsmålet om geopolitisk sikkerhed i regionen, mener Proteq-direktøren, at det er en af de overvejelser, man altid gør sig, men at det også er en del af risikovurderingen, når man betaler mindre for sine udviklere. 

DI: Start i det små

Mange af DI’s medlemmer har it-afdelinger flere steder i verden af forskellige årsager som et aktivt tilvalg af særlige kompetencer eller i forbindelse med opkøb af andre virksomheder, fortæller branchedirektør i DI Digital Rikke Zeberg.

Når virksomhederne leder efter det rette sted at outsource til, vurderer de generelt kvaliteten, forsyningssikkerheden, kompetencer mv. hos underleverandøren, når de skal gennemgå fordele og ulemper, og i den forbindelse indgår det ofte i virksomhedernes samlede vurdering, om der for eksempel er stabile økonomiske og politiske forhold i landet. 

»Det kan ofte være en god tilgang at begynde med at outsource mindre kritiske funktioner og udvide de outsourcede aktiviteter, hvis de indledende erfaringer er gode,« råder Rikke Zeberg.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger