DTU lukker studiepladser samtidig med rekordstor søgning til ingeniøruddannelserne
Færre ingeniører vil fremover komme ud af Danmarks Tekniske Universitet, DTU, hvor diplomingeniøruddannelsen fra 2025 bliver barberet ned med 180 studiepladser, oplyser Lars D. Christoffersen, dekan for bacheloruddannelser og studiemiljø på DTU, til Ingeniøren.
De berørte studieretninger er Byggeri & Infrastruktur, Elektroteknologi og Produktion, hvor der fra 2025 ikke længere vil være vinteroptag.
»Alle vores uddannelser er relevante, og industrien efterspørger dem. Vi har ikke nogen uddannelser, der ikke bliver efterspurgt. Vi skal finde de steder, hvor det gør allermindst ondt, men det kommer til at gøre ondt,« siger Lars D. Christoffersen og understreger, at det ikke har været nogen nem øvelse at finde de pladser, der skulle skæres væk.
Allerede fra næste år kan de tre studieretninger risikere at blive lukket ned. Det sker, hvis der ikke er minimum 30 studerende, der har tilmeldt sig hvert hold.
Selvom der er 180 studiepladser til rådighed på diplomingeniøruddannelsens vinteroptag, blev de ikke alle besat ved seneste studiestart den 1. februar, hvor der begyndte 139 studerende.
Turbo på lukning af pladser
Lukningen af diplomingeniøruddannelsens vinteroptag er en konsekvens af den politiske plan om en nedskalering af studiepladser op til 10 procent frem mod 2030, fortæller Lars D. Christoffersen.
Han tilføjer, at den oprindelige nedlukningsplan er blevet fremrykket, og at man på DTU føler sig presset til at nedskalere hurtigere end planlagt.
»I forbindelse med, at vi søger om godkendelse af en ny studieretning inden for computer engineering i slutningen af sidste år, får vi en betinget godkendelse af ministeriet, og betingelsen er, at vi skruer endnu hurtigere ned for optaget af studerende, end den plan, vi allerede havde lagt,« siger han.
Computer engineering vil i første omgang give 30 nye studiepladser med første optag i sommeren 2023. Det bliver dog på civilbacheloruddannelsen og erstatter derfor ikke nogle af de nedlukkede diplomingeniørpladser.
Lars D. Christoffersen forklarer, at de 30 nye pladser betyder, at der også skal lukkes yderligere 30 nye pladser et andet sted.
»Det, vi blandt andet kan gribe fat i nu, er vinteroptaget på diplomingeniøruddannelsen for at imødekomme kravet om at sætte turbo på nedskaleringen. Vi kommer til at reducere yderligere på andre uddannelser, også på civilbacheloruddannelsen,« siger dekanen, der ikke lægger fingre imellem, når man skal beskrive situationen.
»Det er noget af en mærkværdig måde at agere på fra ministeriets side, men det er ikke desto mindre sådan, det gøres derfra,« tilføjer han.
I har valgt at have computer engineering på bekostning af noget andet. Hvordan kan det være, at I har valgt at disponere på den måde?
»Svaret er, at industrien efterspørger det,« siger han.
»Der er meget få fabrikker i verden, der producerer computerchip, og vi kan ikke få leveret biler og alt mulig andet elektronik, fordi der virkelig er nogle flaskehalse. Vi er løbende i dialog med industrien om, hvad der mangler, og der var virkelig hårdt brug for nogen, der kan designe computerchip. Og med den situation vi har nu, hvor vi skal reducere, så kommer vi til at kannibalisere på nogle af vores andre uddannelser,« siger han.
Frygter afvisning af ansøgere
Udmeldingen om, at DTU er i gang med at lukke studiepladser kommer på samme tid som nyheden om, at et stigende antal unge i år har søgt de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser via kvote 2, viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I forhold til 2022 er søgningen til diplomingeniøruddannelsen steget med 12 procent, og søgningen til civilingeniøruddannelsen er steget med 32 procent. Opgørelsen over kvote 1-ansøgningen kommer først til juni 2023.
I Dansk Industri, DI, kalder Mikkel Haarder, underdirektør for uddannelse og forskning, udviklingen på DTU for ‘trist’ og han kalder det for 'mærkeligt at lukke studiepladser.'
»Er der én ting, der er sikkert, så er det, at vi mangler ingeniører, og det har vi gjort længe. Så vi har prøvet at tale de uddannelser op i et stykke tid. Nu kan vi se, at der via kvote 2-ansøgningen faktisk kom flere ansøgere til ingeniøruddannelserne. Jeg er derfor lidt bekymret for, at vi skal til at afvise en masse kvalificerede ansøgere. Så derfor synes jeg egentlig, det er dobbelttrist at nedlægge pladser nu, hvor interessen stiger,« siger han.
Mikkel Haarder er ikke i tvivl om, at de færre ingeniører på de snart reducerede studieretninger Byggeri & Infrastruktur, Produktion og Elektroteknologi vil få konsekvenser for DI’s medlemsvirksomheder.
»Det er uddannelsesretninger, der er god brug for i virksomhederne, og klassiske retninger, som der er stor afsætning på i industrien. Det er godt nok trist, at de bliver lukket, fordi der er et eller andet regnestykke med pladser, der skal gå op,« lyder bandbullen.
DTU-dekan Lars D. Christoffersen undrer sig ligeledes over, at universitet i første omgang er blevet sat i en situation, hvor der skal skæres studiepladser væk, når erhvervslivet mangler ingeniører blandt andet til den grønne omstilling.
Ingeniørforeningen IDA estimerer, at der i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater inden for områderne ingeniør, teknik og it.
