Dell-direktør Heidi Have: Sådan får vi flere kvinder til it-branchen

7. februar 2022 kl. 13:40
Heidi Have
Heidi Have er til dagligt salgsdirektør i Dell Technologies, men arbejder for at få bedre balance i kønsdiversiteten gennem sit forkvindeskab for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it. Illustration: MadsenogKo ApS.
Selvom et voksende antal kvinder søgte ind på it-uddannelserne sidste år, mangler der stadig kvinder i it-branchen. De skal dels dæmme op for manglen på arbejdskraft, dels styrke branchen gennem diversitet, mener forkvinde for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it Heidi Have.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du skal have flere kvinder til at arbejde med it, går det ikke at skrive i jobopslaget: ‘Vi sælger servere’ eller ‘Du bliver ansvarlig for serverne’, for så er der ingen kvinder, der søger.

Så enkel lyder en af forklaringerne på, hvorfor der ikke er flere kvinder i it, mener salgsdirektør i Dell Technologies Heidi Have. 

»Kvinder er generelt mere purpose-drevne, og en del finder det uinteressant at sige, at man sælger en server. Det samme gør jeg!,« slår hun fast. 

»I stedet bliver vi nødt til at kommunikere, at jobbet handler om at komme ud at besøge kundevirksomhederne og se, hvad der driver dem og holder dem vågne om natten, så vi kan finde den bedste løsning til dem. Under pandemien har branchen for eksempel hjulpet testcentre på benene med lynets hast og medicinalvirksomheder med udstyr til at udvikle vaccine,« siger Heidi Have, der også er forkvinde for IT-Branchens styregruppe for kvindelige ledere i it. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styregruppens opgave er at hjælpe flere kvinder ind i ledelsen af it-virksomheder, men også ind i branchen generelt, så der er en base at rekruttere ledere fra. 

Vil du være it-leder? Her er Heidi Haves tre gode råd
  1. Grib de bolde, der kastes op, og slæk på de traditionelle dyder. 
  2. Prioritér tid til at bygge dit netværk – også selvom det ligger uden for det, vi traditionelt betegner som arbejdstid.
  3. Søg konstant forbedring i din måde at arbejde med relationer på. Social intelligens og den rette forståelse og brugen heraf flytter bjerge. Og det gælder, hvad enten relationen er mandlig eller kvindelig, om det er en overordnet, en i lige linje eller en længere nede i organisationen, end du selv er.

»Et voksende antal kvinder har de sidste år søgt ind på it-uddannelserne, og i mediebilledet møder vi ofte kvindelige topchefer fra store it-virksomheder. Men tallene taler for sig selv: Der er ikke nok kvinder i branchen, og der er stadig i høj grad mangel på kvindelige ledere i den danske it-branche,« siger hun.

Ifølge forkvinden handler det om at forstå, hvilke roadblocks der er for at få kvinder ind. Det kan for eksempel være arbejdstider og -dage, fleksibilitet i forhold til familien eller andet, der skal passes. Og hvis der ikke kommer flere kvinder ind i it-branchen, kan det vise sig negativt for virksomhedens konkurrenceevne og succes. 

»Jo flere tilgange og input, man kan få i og fra sit team eller sin virksomhed, des sundere og stærkere organisation har man i forhold til blandt andet kunderelationer og opgaveløsning. Grundlaget for dine forretningsmæssige og strategiske beslutninger bliver langt stærkere, jo større diversistet du har, herunder også kønsdiversitet,« siger hun. 

Rollemodeller virker

Lige nu er der et stort fokus på at tiltrække kvinder til faget på grund af stor mangel på it-specialister i lyset af den omfattende digitalisering, der sker lokalt og globalt i disse år. Og noget af det, Heidi Have kan se virker, er en mentorordning, styregruppen i IT-Branchen lancerede for seks år siden. 

Ideen var dels at forbinde unge kvinder med erfarne kvinder i it-branchen, dels at bringe dem tæt på rollemodeller, og på de seks år er antallet af matchede par steget fra 10-15 par til 65.

»Når det gælder kvinder, spiller mentorordningen en stor rolle. Det er ofte de samme kvinder i it, der bliver profileret, så det er vigtigt med en bredde på rollemodellerne, så unge kvinder for eksempel kan se, hvordan en gravid håndterer jobbet, eller en med flere børn,« siger Heidi Have.

Ud over mentorordning, events på folkeskoler og arbejde på politisk niveau mener Heidi Have også, at der skal gøres en indsats for at finde kvinderne uden for it-branchen. Selv har hun rekrutteret en selvstændig legetøjsforhandler og en tjener på en restaurant til sit salgsteam, fordi kvinder simpelthen ikke søger stillinger, der bliver slået op.

»Vi skal være åbne for at tage branche-uerfarne ind. Vi skal tage ansvar for at være opsøgende og se på personen,« siger hun og pointerer, at det kræver opbakning fra organisationen, når man tager den slags chancer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kræver, at organisationen forstår og kan oplære vedkommende.«

50 procent kvinder i 2030

Selvom Heidi Have kan se, at mentorordningen har vind i sejlene, kan hun ikke se tallene flytte sig så meget på ledelsesniveau endnu. 

»Hvis vi skal have flere kvinder ind i it-ledelse, skal der være flere kvinder på C-level. Men det går for langsomt,« siger hun og peger på, at mange it-virksomheder har sat mål for diversitet – og dermed også kønsfordeling. På hendes egen arbejdspladser det for eksempel besluttet, at halvdelen af de ansatte skal være kvinder i 2030.

Hvis det mål skal nås, er der navnligt to indsatsområder, salgsdirektøren peger på: at omformulere jobbeskrivelserne og at finde ud af, hvor kvinderne er – for de henvender sig ikke i butikken på grund af et jobopslag på LinkedIn, fortæller Heidi Have.

»Jeg har 30 personer i mine teams og kan se, at de helt unge slet ikke ser på kønsforskelle på samme måde, som min generation, så jeg håber, det snart vil slå igennem. Men der er stadig en stor opgave i skrive stillingsopslag, for der er forskellige interesser og ting, vi tænder på.«

»Derfor skal vi gøre os umage med at fortælle, at it er forretningen i dag – det er ikke bare en afdeling. It driver virksomheden, og hvis man ikke er med i digitaliseringen, har man ikke en chance for at effektuere sin forretning. Det er det, jeg selv synes er så spændende ved at arbejde med it,« siger hun. j

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger