Coronakrise svækker ingeniørdimittenders tro på jobchancer

15. november 2021 kl. 16:51
Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen
Illustration: Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.
Næsten hver anden ingeniørstuderende, der bliver færdig i år mener, at deres jobmuligheder er blevet dårligere, viser ny rundspørge fra IDA. AR-formand er bekymret og efterlyser øget støtte til SMV’er, mens studiemedlemmerne er mere fortrøstningsfulde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ingeniørarbejdsmarkedet har mistet lidt af magien for 45 procent af de ingeniørstuderende, der forventer at afslutte deres studium i år. De vurderer nemlig, at deres muligheder på det tidligere så glohede ingeniørarbejdsmarked er blevet ‘dårligere’ eller ‘meget dårligere’ på grund af coronakrisen.

Det fremgår af rundspørge, som IDA netop har foretaget blandt blandt 534 studiemedlemmer, som er i gang med det sidste år på deres ingeniørstudie.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, deler bekymringen. Han peger på, at det i mange år har været en tommelfingerregel, at ni ud af ti dimittender fra IDA havde job inden for et år efter endt uddannelse:

»Før coronakrisen ramte os, så jobudsigterne lovende ud for mange nyuddannede, og det har ikke været et særsyn, at mange allerede blev headhuntet, før de fik deres eksamen. Coronakrisen har ramt flere brancher hårdt, også for vores medlemsgrupper, og krisen kan meget vel forskubbe disse velkendte mekanismer på ingeniørarbejdsmarkedet,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Thiessen henviser desuden til, at antallet af joboplag er faldet kraftigt:

»Som vi har set i andre kriser, er det de nyuddannede, der har vanskeligst ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Så jeg forstår fuldt ud de studerendes bekymring.«

Virksomheder lukker for praktik og studieprojekter

Civilingeniørstuderende Mathias Botoft, talsmand for STEM Students, der repræsenterer IDAs studiemedlemmer, genkender ikke bekymringen for fremtidige jobmuligheder fra dem, han taler med.

»Det er meget få personer, der er virkelig bekymrede. De fleste håber, at arbejdsmarkedet vil være ustabilt et stykke tid på grund af efterdønningerne fra coronakrise, fordi virksomhederne satser på at holde kerneopgaverne i gang, og derfor ikke har overskud til at hyre flere ind – men at det herefter vil komme i gang igen.«

 

Remote video URL

Ifølge undersøgelsen forventer hver tredje da også, at deres jobmuligheder vil være uforandrede.

Mathias Botoft er dog helt med på, at det lige nu er vanskeligt, og har hørt om studerende, som måtte opgive at fuldføre projekter, fordi de ikke kunne få adgang til den virksomhed, hvor de lavede projektet.

»Vi oplever også, at diplomingeniørers bachelorprojekter og praktikperiode bliver påvirket, fordi mange virksomheder ikke tager folk ind. Jeg kender til et konkret tilfælde fra Aalborg, hvor de har ændret rækkefølge af bachelorprojekt og praktikforløb, fordi de ikke kunne finde praktikpladser. Helt overordnet er problemet, at virksomhederne er optaget af andre ting og derfor har de ikke samme overskud til at samarbejde om bachelorprojekter, praktikophold eller specialer,« forklarer han.

Mathias Botoft læser selv på fjerde semester og har dermed selv godt tre år tilbage af den normede studietid, før arbejdsmarkedet kalder. Han er dog ikke voldsomt bekymret på vegne af dem, der dimitterer til sommer:

»Det kan godt være, at det kommer til at tage lidt længere tid at komme i job, men markedet vil nok stabilisere sig, så der sker det samme som efter finanskrisen, hvor der efter et par år endda var ingeniørmangel.«

Studentertalsmanden vurderer ligeledes, at mange virksomheder er interesseret i at ansætte nyuddannede ingeniører, i forbindelse med at der snart kommer mere skub i klimaplanerne:

»Man har nølet med den grønne omstilling på grund af corona, men jeg tror, at regeringen snart får sat noget i gang, som også bliver accelereret af de mange hjælpepakker. Så for mange af vores ingeniører inden for de relevante sektorer vil det gå endnu hurtigere med at komme i job, selvom der nok kommer lidt uro, inden det for alvor kommer i gang.«

AR-formand: Sæt gang i støtte til smv’er

Inden den bekymring, der udtrykkes i IDAs undersøgelse, bliver til virkelighed i form af øget dimittendledighed, opfordrer AR-formanden til, at det bliver nemmere at søge midler i Innovationsfondens Innoboosterordning. Her kan små og mellemstore virksomheder bl.a. søge lønmidler til udviklingsprojekter, der kan øge deres konkurrenceevne.

I forbindelse med coronakrisen er ordningen blevet tilført 350 millioner kroner ekstra. AR-formanden ser derfor gerne, at denne ekstrabevilling bliver brugt til at opgradere den såkaldte landdistriktsvækstpilot-ordning.

»Ordningen giver blandt andet nyuddannede ingeniører mulighed for at tage en løncheck med i hånden til en kommende arbejdsgiver. På den måde bliver det væsentligt billigere at ansætte dem det første år eller to. Når vi nu ser ind i en dyb økonomisk krise, bør der også ses bort fra geografikravet, så alle dimittender i hele landet kan bruge tilbuddet,« lyder opfordringen fra Morten Thiessen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger