Beckhoff til softwareudviklere: Vi droper KPI'er og bonusmål og sigter efter en arbejdsbelastning på 80 pct.

Michael Nielsen, adm. direktør Beckhoff Automation Danmark
Illustration: Beckhoff Automation.
Beckhoff Automation arbejder hverken med KPI’er eller bonusser for at motivere de ansatte. Målet er en arbejdsbelastning på 80 procent, og sammenlagt er friheden et vigtigt trækplaster for virksomheden, når det kommer til at rekruttere nye folk.
25. april kl. 09:47
errorÆldre end 30 dage

Selvom adm. direktør for Beckhoff Automation i Danmark Michael Nielsen formåede at hente seks nye folk ind i virksomheden sidste år, er han allerede i gang med at lede efter de næste.

Virksomhedens vækst er nemlig i fuldt firspring i både den lokale, danske afdeling og globalt, men konkurrencen om medarbejderne er samtidig tårnhøj, specielt når det kommer til folk med de programmeringskompetencer, som Beckhoff Automation bruger. 

»Vi har været i situationer, hvor vi åbner dialog med kandidater, selvom vi egentlig ikke har noget arbejde til dem her og nu. Vi ved bare af erfaring, at før vi er kommet igennem rekrutteringsprocessen og har fået trænet vedkommende op, går der et langt stykke tid, og så arbejdet skal nok være der til den tid,« siger Michael Nielsen.

Målet er, at den enkelte medarbejder kun har en arbejdsbelastning på 80 pct., hvilket kræver, at der hele tiden kan blive fyldt nye ansatte på, når der er så meget bud efter virksomhedens ydelser, hvorfor virksomheden også hele tiden er på udkig. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ideen er, at vi skal være på forkant med at hyre folk, men det er ikke muligt på nuværende tidspunkt, fordi efterspørgslen er så høj, men det betyder også, at vi bliver nødt til at arbejde intensivt med rekrutteringen.« 

Om Beckhoff Automation

Grundlagt af Hans Beckhoff i 1980, og har hovedkvarter i Tyskland.

Beckhoff Automation er specialister i automatiseringsløsninger, og virksomhedens produkter bliver brugt i automatiserings- og styringsystemer i produktionen hos en lang række industrier, herunder vind-, fødevare- og medicinalindustrien.

Beskæftiger mere end 5.000 ansatte verden over, hvoraf cirka 1.900 er ingeniører.

De ansatte skal selv tage beslutningerne

Med så mange om buddet på de højkvalificerede medarbejdere, er der også behov for at skille sig ud. Hos Beckhoff Automation gør man det blandt andet ved blandt at droppe KPI’er eller bonusordninger. Det er ikke bare et lokalt initiativ, men noget der er fastsat fra øverste instans i hovedkontoret i Tyskland.  

»For at finde ud af, om medarbejderne trives eller gør det godt nok, handler det om dialog. Jeg tror ikke, du kan sige ret meget om den enkelte medarbejders præstation ved at se på, hvor mange kundekontakter, de har haft på en dag,« forklarer Michael Nielsen. 

Det betyder ikke, at der er flere årlige mus-samtaler, men flere mindre og uformelle møder i tilgift til de månedlige teammøder, som skal sørge for, at teamlederne har styr på deres medarbejdergruppes fremskridt og udfordringer. Det gælder især, hvis det er ansatte, som er i starten af deres karriere. 

»For de nyuddannede kan sådan en organisation som vores være svær, helt klart, fordi man ikke har faste målestokke for succes at læne sig op ad. Derfor sørger vi også for at gøre en ekstra indsats for, at de er i tæt kontakt med deres kollegaer og deres leder for at fastlægge mål for dem,« siger Michael Nielsen. 

De ansatte får med andre ord meget selvbestemmelse over deres projekter – beslutningerne bliver rykket så langt ud i de enkelte teams, det er muligt. Det gælder både teknikerne og de mere kommercielle funktioner. 

»Der vil selvfølgelig være nogle situationer, hvor det ikke fungerer optimalt, når vi beder folk om at tage beslutningerne selv, men så bruger vi det til at tage en diskussion om emnet, og hvad vi ellers kunne have gjort. Så vi bygger et fælles fundament baseret på de erfaringer, vi har gjort os.« 

Stort oplysningsarbejde for at rekruttere 

Hos ledelsen mener man, at den tilgang er en af de vigtigste løftestænger, som Beckhoff Automation har at arbejde med, når det kommer til rekruttering. I hvert fald i Danmark. For selvom virksomheden er global og for øjeblikket arbejder med meget store vækstrater, er Beckhoff i Danmark en mindre virksomhed med lidt over tredive ansatte. Derudover er virksomheden også i stor konkurrence med store it-virksomheder, der laver apps og it-systemer, eller hvad mange forstår som mere klassisk programmering.  

»Der er mange af programmørerne, som kun har været i kontakt med universitetet, der tror, at man skal stå og fryse i en kold maskinhal for at lave styring af produktionsmaskiner. Det er jo meget langt fra tilfældet, men det betyder, at vi har et stort oplysningsarbejde foran os, når vi rekrutterer,« siger Michael Nielsen. 

Af samme årsag er Beckhoff Automation særligt glad for programmører, som har været igennem en faguddannelse, før de er gået videre til ingeniørstudiet. Og det samme gælder sådan set, når det kommer til personer, som skal varetage mere kommercielle funktioner. 

»Taler vi med en, som siger, jeg vil gerne være produktchef om fem år og derefter salgsdirektør, så vil vi sige: 'godt du er ambitiøs, men så er det nok en af vores konkurrenter eller en af de andre store teknologivirksomheder, du skal over i'. Vi ansætter folk efter, hvad de har lyst til at arbejde med. Dem der siger, de vil være ekspert i vores motion-system; dem der har noget, de brænder for,« siger Michael Nielsen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger