Studie: stress og efterfølgende fravær hænger sammen

Studie: stress og efterfølgende fravær hænger sammen

Hvis dine medarbejdere angiver, at de har følt sig stressede inden for de seneste to uger, har de væsentligt færre arbejdsdage, mere sygefravær og flere dage i ledighed i de efterfølgende fire år.

Det viser ny forskning fra NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø), der kobler arbejdsrelateret stress samt arbejds- og privatlivsrelateret stress med varigheden af forskellige typer fravær.

Studiet bygger på tal fra arbejdsmiljø- og helbredsundersøgelsen i 2012 og 2014, hvor 37.605 lønmodtagere deltog. Her svarede 14 procent, at de 'ofte' eller 'hele tiden' følte sig stressede. 

Medarbejdere, der svarede, at de ofte har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage, havde et betydeligt større fravær de efterfølgende fire år. Fra 37 til 117 færre arbejdsdage, fra 7 til 52 dages mere sygefravær og fra 2 til 24 flere dage i ledighed.

»Nu har vi et talmateriale, der viser, at selvrapporteret stress godt kan bruges som en vigtig markør, der har reelle konsekvenser. Hvis folk giver udtryk for, at de føler sig stressede i høj grad, så skal vi være opmærksomme og sætte ind,« siger Malene Friis Andersen, ph.d og forsker på NFA, og fortsætter:

»Men for at vi kan handle, skal vi jo først have viden om, at nogle føler sig stressede. Derfor er det vigtigt at skabe en kultur, hvor det ikke er tabubelagt at tale om stress. Hvis man i arbejdsfællesskabet jævnligt tager en åben og ærlig snak om, hvordan det går med både trivsel og opgaveløsning, så er man godt på vej,« siger hun.

https://pro.ing.dk/13830

14. jun 2021 11:20
Prøv PeopleTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Branchenyheder

beskæftigelse
Beskæftigelsen i Danmark har aldrig været højere. Antallet af lønmodtagere steg med 25.000 fra maj til juni, det svarer til en stigning på 0,9 procent.
Rekruttering, ansættelse, udvælgelse
Dansk Industri står klar med en akutpakke, der skal øge virksomhedernes adgang til op mod 11.000 nye medarbejdere.
Medarbejdere - Produktion - digitaliseringe
Omkring halvdelen af danske SMV’er er nødsaget til at begrænse deres produktion, forbi de mangler arbejdskraft. Samtidig er der omkring 7,2 millioner ledige i Sydeuropa.