Recruiter: 5 tendenser i forhold til rekruttering af it-profiler under corona
Sara Nielsen, recruiter Teknologiens Mediehus

Foto : Privat

Recruiter: 5 tendenser i forhold til rekruttering af it-profiler under corona

Sara Nielsen er recruiter hos Teknologiens Mediehus. I 2020 har hun talt med rundt regnet 400 kandidater til it-stillinger og enkelte ingeniør-job. Når kunder kommer til hende er det ofte fordi, de selv forgæves har brugt lang tid på rekruttering, jobopslag osv. Sara vurderer, at hun har fået “overtalt” ca. 120 kandidater til at gå til jobsamtale hos virksomheder sidste år. I overvejende grad har det været udvikler-profiler. 

Her deler hun fem observationer fra arbejdet som recruiter.  

1. Det har overordnet set været sværere at rekruttere under corona, især i foråret og fra december, hvor de hårde nedlukninger har været

Mange af de kandidater, vi snakker med siger, at det er usikkert at skifte job og, at de har det rigtig godt, der hvor de er lige nu. Især udviklere er svære at rykke, de føler sig mere set, både i virksomheden og i samfundet, fordi corona har vist, at der er behov for it folk, der kan deres ting. Når der er usikkerhed så mange andre steder i ens liv, er det rart at jobbet er fast. 

 

2. Kandidaterne efterspørger i højere grad hjemmearbejde 

Hjemmearbejde var ikke en ting, vi brugte meget tid på at snakke med kandidaterne om i 2019, men i 2020 har mange kandidater spurgt, om der er fleksibilitet på arbejdet, fordi de har vænnet sig til at arbejde mere hjemmefra, og de har nydt af de goder, det kan medføre. Der er mere fokus på, at der skal være tid til familien, blandt dem vi snakker med. Arbejde er ikke alting.  

 

3. Københavnere er sværere at rykke end jyder

Mit indtryk er, at flere it-profiler i Jylland end i Københavnsområdet har mistet deres arbejde pga. corona og at der derfor er flere uden job, at vælge imellem til stillinger i Jylland. Med fare for at sige noget kontroversielt og stærkt generaliserende er det dog min oplevelse, at jyske kandidater generelt er lidt nemmere at få til at interessere sig for et nyt job end kandidater i København, da de ofte har færre forventninger til høj løn og benefits. Generelt er de jyske kandidater tilmed ofte meget nysgerrige og imødekommende over for henvendelser. 

 

4. Virksomheder med et "purpose" er blevet mere populære

Det hele er ikke kun penge blandt it folk. De vil meget gerne arbejde for virksomheder som gør en forskel i samfundet og som bidrager positivt til fremtiden. Jeg sad med en stilling for Center Denmark, som arbejder for en mere bæredygtig fremtid, og det var kandidaterne ellevilde for. Hvis der er tale om en virksomhed, der ikke er tydelig med, hvordan den bidrager til en bedre fremtid, så skal der mere til at flytte folk, end hvis virksomheden har et "purpose". I det sidste tilfælde oplever jeg at kandidater kan være villige til at gå lidt ned i løn eller vilkår, fordi der er en større mening med det hele. 

 

5. Det er nemmere at få mulige kandidater i tale grundet hjemmearbejde 

På grund af corona og det omfattende hjemmearbejde er det nemmere at aftale møde med mulige kandidater, og derfor snakker vi ofte også med mange kandidater til hver stilling. Det svære er, at få dem til at tage beslutning om et muligt jobskifte. Generelt er it-kandidater meget nysgerrige, men også meget kræsne. De vil næsten altid gerne høre om jobmuligheden, når vi skriver til dem, men de ved virkelig også, hvad de vil have. Flere siger, at de altid er åbne overfor nye muligheder, men at de ved at høre om andre jobmuligheder ofte bliver mere sikre i den stilling, de allerede sidder i. De bruger altså samtaler med recruitere som os som en form for bekræftelse over, hvor godt de har det. Omvendt har vores samtaler alt andet lige åbnet deres øjne, og informeret dem om mulighederne i en virksomhed, som de måske ikke var bevidste om i forvejen. 

Prøv PeopleTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her