Lønniveauet i it-branchen følger ikke med branchens rekordår

Lønniveauet i it-branchen følger ikke med branchens rekordår

It-branchen har haft rekordomsætning i 2020, men lønstigningerne hos professionelle er steget mindre end gennemsnittet på arbejdsmarkedet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra PROSA.

Den gennemsnitlige lønstigning for it-ansatte med anciennitet lå i 2020 på 4,7 procent, viser en ny lønstatistik fra PROSA. Noget lavere end de seneste par år, hvor stigningen lå på 6,4 procent (2019) og 5,3 procent (2018). Samtidig er den samlede lønsum, arbejdsgivernes lønomkostninger, steget mindre end arbejdsmarkedets gennemsnit. 

»I kontekst af coronakrisen havde vi frygtet værre, så 4,7 procent i gennemsnitlig lønstigning for den enkelte er ikke en dårlig nyhed. Men der er en skævhed, når vi ser, at it-virksomhederne har haft endnu et rekordår, men lønomkostningerne stiger mindre end gennemsnittet på arbejdsmarkedet. Vores medlemmer har jo godt kunne udføre deres arbejde hjemmefra, så der er ingen grund til, at lønudviklingen ikke fortsætter,« siger Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA – forbundet af it-professionelle.

I coronaåret 2020 omsatte branchen for 248,4 milliarder kroner - en rekordomsætning og en stigning på 3,3 procent i forhold til 2019. 

Til sammenligning er lønomkostningerne for privatansatte i it-faget steget 2,1 procent. På arbejdsmarkedet generelt er lønomkostningerne steget med 2,4 procent i den samme periode og prisudviklingen steg samtidig med 0,4 procent. Dermed er reallønsfremgangen for it-ansatte på 1,7 procent.

På it-arbejdsmarkedet er 4,1 procent endvidere blevet bedt om at gå ned i løn, viser svarene på PROSAs lønstatistikspørgsmål. Heraf accepterede 90 procent lønnedgangen. Forespørgslen blev oplevet som et valg mellem at gå ned i løn eller blive fyret, både når det blev sagt eksplicit, og når det ikke gjorde, viser svarene i lønstatistikken.

»Det tyder på, at visse arbejdsgivere prøver at slippe af sted med at bruge coronakrisen til at trykke lønnen,« vurderer Hanne Lykke Jespersen.

https://pro.ing.dk/13089

10. maj 2021 09:39
Prøv PeopleTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Branchenyheder

Nævnte firmaer

famveldman / Bigstock
Siden 2012 er antallet af it-professionelle steget fra 84.599 til 105.428 – en stigning på 24,7 procent eller knap en fjerde del. 
Job træt stress
Hvis dine medarbejdere angiver, at de har følt sig stressede inden for de seneste to uger, har de væsentligt færre arbejdsdage, mere sygefravær og flere dage i ledighed i de efterfølgende fire år.
Digitale talenter
Det kan både betale sig for medarbejdere og private virksomheder, hvis man har fokus på balancen mellem ansattes familie- og arbejdsliv.