Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tovejsopladning af elektriske køretøjer rykker nærmere

24. februar kl. 05:00
Green Power Denmark
V2G-teknologien kan aflaste elnettet i de perioder, hvor det er hårdest belastet, men tovejsudveksling af elektricitet skal ske med respekt for elkvaliteten., lyder det fra Jørgen S. Christensen, der er teknologidirektør i Green Power Denmark, i dette synspunkt Illustration: Green Power Denmark.

Elnettet gør sig klar til at servicere elbiler, der kan lade begge veje – altså Vehicle-to-Grid (V2G). Energinet og Green Power Denmark vil med tekniske krav til batterianlæg værne om elkvaliteten.   

Fremover tapper elbiler ikke ’kun’ strøm fra elnettet. En række bilfabrikker satser på at levere modeller, der også kan forsyne hjem og elnet med elektricitet. Vi ser altså ind i en nær fremtid med tovejsopladning af elbiler i form af Vehicle-to-Grid (V2G) og Vehicle-to-Home (V2H). 

Særlig interessant for private bilister er i første omgang, at Volvo Cars og Polestar lancerer bilmodeller, der kan AC-lade (vekselstrøm) ved 11 kW hjemme i indkørsel eller carport.

Også Volkswagen arbejder intenst med V2G-teknologien i forhold til sine ID.-modeller samt mærker som Audi, Seat og Skoda. Den tyske koncern har udviklet en DC-løsning (jævnstrøm) med 22 kW-opladere, der måske i første omgang mest er relevant for flådeejere. Måske er det en forsmag på Vehicle-to-Business (V2B)!

Forskellige drivkræfter

Jeg er sikker på, at V2G/V2H/V2B står foran et gennembrud, der vil give bilister med elbiler nye forretningsmuligheder, og elnettet nye muligheder og udfordringer. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

I nogle lande, hvor strømafbrud sker hyppigt, vil elbilerne fungere som alternativer til dieselgeneratorer i udfordrede hjem. I Danmark vil brug af elbiler som nødstrømsanlæg derimod ikke blive en drivkraft. Danske elforbrugere har strøm i stikkontakterne 99,996 procent af tiden, så elbilisterne skal kigge efter andre typer motivation for at finde V2G/V2H interessant.      

Det kan for eksempel handle om at mindske trækket på elnettet, hvis elpriserne pludselig er høje. Hvis man kommer hjem fra arbejde med sin V2G-bil, og der er strøm på batteriet, så kan man som elbilist levere elektricitet til husholdningen i den såkaldte kogespids fra kl. 17-21, hvor elpriserne for de fleste elkunder kan være høje. 

Opladningen af elbilen kan så ske i natten, hvor tariffer og priser typisk ligger i den billige ende.

Elbilerne kan altså dække en betydelig del af det almindelige elforbrug i kogespidsen, hvor elnettet er maksimalt belastet. Dermed kan elnetselskaberne efter alt at dømme spare betydelige beløb på investeringer i nyt og gammelt udstyr og dermed holde tarifferne i ave, selv om elforbruget generelt kommer til at stige kraftigt.

Må ikke ’forurene’ elnettet

V2G-teknologien kan altså aflaste elnettet i de perioder, hvor det er hårdest belastet, men tovejsudveksling af elektricitet skal ske med respekt for elkvaliteten.

Derfor er det vigtigt, at vi i Danmark – og alle andre steder – får de tekniske krav til batterianlæg opdateret, så bl.a. V2G-batterier og andre elektriske batterianlæg ikke kommer til at ’forurene’ elnettet til skade for kunderne.

Energinet har i samarbejde med os i Green Power Denmark oprettet en arbejdsgruppe, der skal revidere teknisk forskrift 3.3.1 om elektriske energilageranlæg. Ambitionen er at anmelde den nye udgave af forskriften til Forsyningstilsynet til sommer. 

Om alt går vel, kan forskriften træde i kraft i andet halvår 2023, cirka samtidig med, at bilfabrikkerne for alvor begynder at levere V2G-modeller. Alternativet er at vente på forordninger fra EU eller standarder, men det kan tage flere år. 

Megaspændende udvikling

V2G-teknologien er i nogle år blevet testet på en flåde Nissan-varevogne af Frederiksberg Forsyning og en række internationale partnere. Varevognene leverer frekvensregulering til Energinet. 

Hvordan det marked udvikler sig, vil tiden vise, men jeg synes, at det er megaspændende, at der nu sker en sektorkobling mellem en stadig mere elektrificeret transportsektor og en elbranche, der tilbyder stadigt mere miljø- og klimavenlig elektricitet.

Fremtidens elektriske køretøjer kan, når de står parkeret og er tilsluttet elnettet med et kabel, reagere på prissignaler fra elmarkedet og fra elnetselskabernes tariffer. Sammen udvikler vi dermed et energisystem, der er mere energieffektivt og klimavenligt.   

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger