Skatteministeren punkes for at fjerne lukrativ ordning for plug-in hybridbiler, men hvad med bankerne?
Lige siden det i april kom frem, at EU fra 2026 vil fratage plug-in hybridbiler det grønne stempel, har plug-in hybridbilers skatterabat - som er blevet en realitet i kraft af den politiske aftale om grøn omstilling af vejtransporten fra december 2022 - været til heftig debat.
De nye skattefordele i forlængelse af aftales tilskriver nemlig, at blandt andre lav-emissions biler med en udledning på højst 50 gram CO2 pr. kilometer »som visse plug-in-hybridbiler« bliver berettiget til særligt fordelagtige afgiftsvilkår, må man forstå på Motorstyrelsen.
I praksis har skatteminister Morten Bødskovs (S) parole »en plug-in-bil er en grøn bil« dog øjensynligt trumfet denne afgrænsning, da der fortsat gives fordelagtige afgiftsvilkår til plug-in hybridbiler, selvom de udleder langt mere end de 50 gram CO2 pr. kilometer. Samtidig bliver det også noget nemmere at nå ambitionen om 1.000.000 »grønne biler« i 2030, når plug-in hybriderne over en bred kam betegnes som grønne, selv om bilerne de facto næppe er det.
Både Enhedslisten og SF har siden foråret slået på tromme for at plug-in hybrider tages ud af ligningen, så de ikke længere betegnes som ‘grønne’, ligesom EU gør fra 2026. Omvendt står Radikale Venstre og regeringen fast på, at aftalen først skal »genbesøges« i 2025, selvom de ikke har dokumentation for, at plug-in hybriderne er grønne.
Lån og spar lige så meget på hybrid- som elbilen
Det er dog ikke kun Radikale Venstre og regeringen, der holder fast i at bruge betegnelsen ‘grøn’ om plug-in hybriderne.
Også flere af landets banker som eksempelvis Nykredit og Lån og Spar Bank tilbyder ‘grønne’ billån til både elbiler og plug-in hybridbiler. Først nævnte under parolen »køb bil med grøn samvittighed« med et tilbud om kun 1 procent rente, hvis du køber en el-, brint- eller plugin-hybridbil. Sidstnævnte, Lån og Spar, sidestiller ligeledes plug-in hybridbiler med rene elbiler i deres tilbud: En rente på 1,25 procent, og så kan du skifte til en »klimavenlig bil,« som det hedder på Lån og Spars hjemmeside.
Et tilbud, banken har haft siden den 1. marts 2020, forklarer Keld Thornæs, der er HR- og Kommunikationsdirektør i Lån og Spar, da MobilityTech tager kontaktet for at høre nærmere til deres fordelagtige lån, der altså også favner plug-in hybrider, som skattemæssigt for tiden er i vælten.
»Vi vil gerne medvirke til, at nedbringe udledningen af CO2 og give et bidrag til, at vi får løst klimakrisen. En af de valg man kan gøre som borger er at vælge en bil og/eller transportform der ikke udleder CO2 eller som udleder mindre CO2, og det kan vi bidrage til, ved at tilbyde en god finansiering af grønne billån,« siger Keld Thornæs, der samtidig kan berette, at der langes flere ‘grønne’ end ‘sorte’ billån over disken.
»Vi har dog ikke data på, om det er til plug-in hybrid eller elbiler,« siger han.
I medierne er der for tiden en diskussion om, hvorvidt den grønne skatterabat til hybridbiler er berettiget, eftersom hybridbiler af ekspert - og af EU fra 2026 - ikke anses for værende ‘grønne’ biler. Er I ikke med til at udbrede opfattelsen af hybridbiler som særligt klimavenlige, selv om der blandt ekspert er udbredt enighed om, at hybridbiler ikke er ‘grønne’?
»Vi er i Lån og Spar stolte af at være med til at understøtte vores kunder i at træffe klimavenlige valg ved at tilbyde en billig finansiering til biler med lav eller ingen CO2-udledning. Dette gør vi ved pt. at tilbyde 1,25 procent i rente på billån til el- og plug-in hybridbiler, mens finansiering af konventionelle benzin- og dieselbiler er en smule dyrere,« siger kommunikationsdirektøren.
Han forklarer, at mange kunder er klar til at tage springet fra almindelige, konventionelle biler, men at springet til ren elbil for flere virker for stort.
»Vi anerkender dog også, at plug-in hybridbiler for flere kunder er en god trædesten på vejen mod at gå fuldt elektrisk, og denne grønne udvikling vil vi som bank gerne understøtte vores kunder i at vælge,« siger han og tilføjer:
»Med det sagt følger vi naturligvis udviklingen – også den rent politiske, så vi også fremover kan blive ved med at understøtte vores kunder i at træffe klimavenlige valg.«
Har bankerne et samfundsmæssigt medansvar for at sikre, at ikke-grønne teknologier ikke fremmes under dække af at være 'grønne'?
