Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Selvstyrende biler kan blive en pestilens

16. november 2020 kl. 06:001
Selvkørende biler kan øge trængslen på vejene. Det problem kan kørselsafgifter være med til at løse, skriver ekspert i grøn transport Søren Have i dette synspunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hypen for fuldt selvkørende biler har lagt sig noget. Men mere afgrænsede funktionaliteter er her allerede, for eksempel avancerede fartpiloter og egentlig selvstyring under visse forhold.

Noget er lovligt og andet bruges mere, end loven aktuelt tillader. Derfor arbejdes der i nogle lande (fx UK) også på at lovliggøre det, som allerede/snart virker teknisk set, og de japanske myndigheder har netop godkendt Hondas software til kø-kørsel.

Den oftest nævnte gevinst ved selvkørende biler, nemlig at man kan lave noget andet undervejs, begynder derfor at nærme sig. Man kan således se Netflix, Facebook, avis, ... lovligt i bilen, når man snegler sig ind ad Køgebugt-motorvejen. Det er jo rart.

For den som sidder i bilen, altså. For alle andre på vejen, som ikke har tilsvarende avancerede biler, vil det bare betyde at man spilder endnu mere tid i trafikken. 

Selvkørende biler øger trængslen

Vejdirektoratet har tidligere estimeret, at trængslen vil stige med ca. 15%. Transportforsker og ekspert i værdisætning af tid i trafikken Mogens Fosgerau vurderede også i 2019, at folk i selvkørende biler vil være mindre villige til at betale for at spare transporttid (som i parentes bemærket, vil reducere tidsgevinsterne fra vejudvidelser), samt at den ændrede adfærd fører til længerevarende trængselsperioder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er det sandsynligt at bilerne, i det mindste i starten, vil holde en meget stor sikkerhedsafstand til forankørende. Dette reducerer vejkapaciteten, og øger dermed trængslen. (Og nej, bilerne vil sandsynligvis ikke koble sig på hinanden, så de kan køre helt tæt - selvom de teknisk set måske godt kan, så skal der være en ’forhandling’, om den forankørende bil vil have dig på slæb, og vil du i det hele taget ønske at din bil kører ekstremt tæt på en ukendt bil - jeg ville ikke.)

Løsningen er kørselsafgifter

Hidtil har trængslen nogenlunde reguleret sig selv, da alle blev ramt ens, og betalte med sin egen tid. Men sådan er det altså ikke mere. Løsningen er, siger transportforskerne samstemmende, kørselsafgifter, så man betaler for den trængsel, man påtrykker andre, uanset om man selv er ligeglad, fordi man sidder og ser Netflix.

Så, hvis ikke de (delvist) selvkørende biler skal blive en samfundsmæssig pestilens, så haster det altså med - også af denne grund - at få implementeret roadpricing.

PS. Og så skal det selvfølgelig også gøres krystalklart, at godkendelse af software til selvstyring kræver, at softwaren overholder loven. Mange biler kender, enten via kameraer eller kortdata, den lokale hastighedsgrænse. Den skal de selvfølgelig overholde.

Tesla gjorde det faktisk en overgang, men så klagede kunderne, så nu kan man igen sætte fartpiloten til at køre mere end den hastighed, den godt ved, at den burde holde sig under. Det kan vi altså ikke have. Meningen var jo, at bilerne skulle være sikrere - den gevinst kan hurtigt gå i fløjten, hvis det ekstra ’langsyn’ bruges til højere fart.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. december 2020 kl. 16:53

Det synes på sin plads at komme med et par korrektioner: Mere afstand imellem bilerne giver ikke automatisk mere trængsel. Kapaciteten kan sagtens værre større med en længere afstand (her menes en korrekt afstand i forhold til standselængde - og ikke som i dag hvor de fleste kører med alt for kort afstand), da trafikken kommer til at flyde bedre med færre opbremsninger pga. for tæt kørsel til forankørende. Sådanne opbremsninger kan forstyrre trafikken adskillige kilometer bagud.

Selvkørende biler vil også automatisk forårsage færre uheld der stopper al trafik, pga. først og fremmest ubrudt opmærksomhed.

Endelig er din præmisse omkring fartpilotens hastighed forkert. Det er stadig chaufføren der bestemmer, og har det fulde ansvar for at bilen kører med korrekt hastighed, og efter forholdende. For at køre efter forholdende skal man tilpasse sin hastighed til den resterende trafik. I mange tilfælde kører flertallet af biler 5-10 km/t hurtigere på speedometeret end skiltet. Det betyder ikke at målt hastighed nødvendigvis overskrider hastighedgrænsen, og de fleste tilpasser sig dette. Det skal en selvkørende bil også kunne gøre. Så den korrekte præmisse må være at alle biler skal udstyres med en fartbegrænser således at alle kun kan køre skiltet hastighed. Det vil også kræve at bilers hastighedsmåler skiftes fra den forældede måling af hjulhastighed til måling af en ekstern reference f.eks GPS. Hastigheds kontroller er også en ekstern reference.