Grønne biler er elbiler – og jo flere jo bedre!
Bilsalget i de to første måneder af 2022 viser, at andelen af plug-in-hybridbiler i forhold til elbiler fortsat er højt. Faktisk steg nysalget af plug-in hybrider i februar 2022 sammenlignet med januar, mens salget af elbiler stagnerede. Elbilsalget skal dog nok for alvor få fat på det danske marked i løbet af 2022, mens plug-in-hybriderne forhåbentlig er et kortvarigt overgangsfænomen.
Plug-in – en (kort) overgang
Alle er enige om, at plug-in-hybridbilerne er en overgangsteknologi, og at ambitionen er, at hybriderne erstattes af elbiler. Jo hurtigere den udskiftning sker, jo bedre. Og er der mulighed for at springe den resterende del af overgangsperioden helt over, så er det endnu bedre – specielt når hybriderne måske viser sig reelt at udlede noget mere CO2 end forudsat i forarbejdet til loven.
Det ser ud til, at elbilen er et reelt alternativ for 2 ud af 3 plug-in ejere (jf. undersøgelse fra Nielsen Car Group). Derfor kan man argumentere for, at lovgivningen bør give et større incitament til at købe en elbil frem for en plug-in. Det kan for eksempel ske ved at justere den skatterabat, der lige nu gives til plug-in’ere - og særligt den del, der sælges som firmabiler – og som minimum se på en ændring af afgifter i 2025.
Elbilen er billigst
Der er ingen tvivl om, at elbilerne er de grønneste biltype, der findes. Flere analyser, bl.a. fra FDM, har endda vist, at de samlede omkostninger pr. kilometer er billigst for elbiler sammenlignet med benzin-, diesel- og plug-in-hybridbiler. De stigende priser på el og brændstof har igen gjort diskussionen om, hvilket drivmiddel, der er billigst aktuel.
Prisen på benzin og diesel har været stærkt stigende, og det har prisen på el også. Til forskel for benzin og diesel varierer elprisen dog meget over døgnet, så det er stadig muligt at ”tanke” el til elbilen rimeligt billigt.
Hvis man opladede sin elbil til den løbende elkostpris i de 10 billigste timer fra 7. til 14. marts i år, kostede det ca. 50 kr. for en ”fuld tank”, mens den tilsvarende pris var ca. 500 kr. i de 10 dyreste timer. Og i 2023 bliver det endnu billigere, hvis man lader uden for det vi kalder ”kogespidsen”, som typisk er tiden mellem kl. 17 og 21.
Det er altså ikke helt ligegyldigt, hvornår man oplader sin elbil. Det er klart, at prisen for at køre i elbilen samlet set afspejler, hvordan den oplades – eller rettere om opladningen indrettes så den optimeres ift. timeprisen. Det er ikke helt så enkelt, som det kan lyde, men det er på den anden side muligt for stort set alle elbil-ejere at udgå opladning i de allerdyreste timer. Der er således ingen tvivl om, at elbilen fortsat er billigst.
Hertil kommer, at den dyreste el også er den, hvor CO2-udledningen i elproduktionen er højest, da vedvarende energikilder i de perioder suppleres med andre energiformer. Så billigst er ikke bare billigst, men også grønnest, når det kommer til el.
Ambitionerne skal øges
I Dansk e-Mobilitet opgør vi fra nu af ambitionen om 1 million elbiler i 2030 alene som elbiler uden udstødningsrør. Det gør vi for at signalere, at der må og skal være fokus på at fremme elbilsalget. Det er det, der for alvor giver en grøn omstilling af transporterhvervet. Det gør plug-in i sig selv ikke.
Klimarådet gør i deres seneste status for den danske klimaindsats opmærksom på, at transportsektoren med de nuværende tiltag i 2030 vil være den sektor, der udleder mest CO2. Langt hovedparten vil komme fra vejtransport. Rådet gør dog også opmærksom på, at CO2-reduktionspotentialet i transportsektoren er stort.
Regeringen og aftalepartierne fortjener ros for aftalen fra december 2020 om registreringsafgiften for elbiler og for at følge op med den vigtige aftale om ladestandere, der lige nu behandles i Folketinget. Men Klimarådets status må give anledning til at overveje, om der kan gøres mere for, at transportsektoren bidrager endnu mere aktivt til den grønne omstilling.
Vi er i Danmark kommet langt med omstillingen til elbiler, men vi er langt fra på niveau med Norge, og Sverige er også foran os. Vi kan derfor gøre det endnu bedre, og bl.a. Klimarådets statusrapport giver anledning til at overveje, om vi bør øge ambitionerne. Derfor siger vi, at ambitionen bør være minimum 1 million rene elbiler i 2030 og gerne højere. Det er ikke nemt, men jo før vi kommer i gang, jo bedre.
