I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Drop håbløst krav om klistermærker på ladestandere

8. november 2021 kl. 05:00
Det er ikke en information som forbrugerne efterspørger, og det giver os unødige omkostninger, som vi kunne anvende på udrulningen af ladestandere i stedet for.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra den 20. oktober skulle bilister være mødt af skilte eller QR-koder, der sammenligner prisen på brændstof og strøm på både tankstationer og offentlige ladestandere. 

Men Færdselsstyrelsen har nu udskudt skiltningen til 20. januar. Selvom det er i sidste øjeblik, giver det en kærkommen mulighed til at reflektere over, om skiltningen på især ladestandere helt bør skottes. For der er tale om er dansk overimplementering af en EU-lovgivning, som vi helt generelt betvivler værdien af.

Retvisende information om bl.a. priser har en høj værdi for forbrugerne. Derfor støtter vi som forbrugerorganisation for elbilister og brancheorganisationer for ladeoperatører og tankstationer i Danmark god forbrugerinformation. Men den nye prisskiltning, der på baggrund af  et EU-direktiv nu skal implementeres, har i bedste fald en meget begrænset værdi, fordi bilisten kort fortalt får den forkerte information på det forkerte tidspunkt. 

Skiltningen viser ikke den aktuelle brændstofpris på tankstationen eller kWh-pris ved ladestanderen. Den viser derimod gennemsnitlige priser for brændstof og alternative drivmidler indsamlet kvartalsvist for hele markedet. Tanken er, at forbrugeren bliver ”nudget” til at vælge en grøn bil, næste gang bilen skal skiftes ud hos bilforhandleren. Skiltningen på offentlige ladestandere giver derfor ingen mening, da elbilisten allerede har truffet det ønskede valg. 

Skiltningen giver utilstrækkelig eller misvisende information

For skiltningen på tankstationer er problemet, at man skal se på hele bilbudgettet, før man som bilkøber kan træffe det ønskede valg. Helt lavpraktisk er fx diesel lempeligere beskattet end benzin på tankstationen. Når dieselbilisten i tillæg til den grønne ejerafgift også betaler en udligningsafgift, udlignes denne afgiftsforskel. Men det må ikke tages med i skiltningen. Derfor vil diesel ikke alene fremstå billigere end benzin, men også billigere end at oplade sin elbil i det offentlige rum. Det er ikke retvisende ift. det samlede bilbudget. Så der er en risiko for, at skiltningen kan være direkte kontraproduktiv for den grønne omstilling. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Paradoksalt nok har vi i Danmark valgt at overimplementere EU-direktivet, så alle offentligt tilgængelige ladestandere også er omfattet af skiltningen. Det er faktisk ikke en EU-anbefaling, hvor fokus er på meget store tankstationer, og direkte angiver, at skiltningen kun skal op, der hvor det giver mening. Det mener vi ikke den gør på ladestandere, da elbilisten som sagt allerede har truffet det ønskede valg. 

Giver unødige administrative omkostninger 

Samtidig giver det vores medlemmer en lang række administrative omkostninger. For på alle ladestandere i det offentlige rum, skal der være et A6-klistermærke med QR-kode på. Det er klistermærker, som både kan blive udsat for hærværk og vind og vejr. Der er derfor en risiko for, at ladeoperatøren får en masse bøvl med at sikre sig, at alle ladestandere hele tiden har et læsbart klistermærke. 

Mange moderne ladebokse er tilmed nu så små, at det ikke er fysisk muligt at opsætte et A6-klistermærke på dem. Løsningen i de tilfælde er at nedskalere hele klistermærket, så teksten knap bliver læsbar.

Vi har som repræsentanter for danske elbilister og stort set alle ladeoperatører i Danmark derfor en opfordring til regeringen: Drop overimplementeringen af EU-direktivet om prisskiltning på offentlige ladestandere.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger