Selskabet Einride samarbejder med blandt andet DB Schencker og Lidl Sverige om at udvikle automatiserede transportløsninger.
Selskabet Einride samarbejder med blandt andet DB Schencker og Lidl Sverige om at udvikle automatiserede transportløsninger.

Foto : Einride

Telia om selvkørende lastbil med 5G: “Det er en stor mulighed for os”

I næste uge begynder en selvkørende lastbil uden førerhus at trille rundt på svenske veje. Projektet har fået det grønne lys fra myndighederne. Formålet er blandt andet at sætte fokus på 5G-netværkets potentiale.
Hvilken rolle skal teleselskaberne spille i udviklingen af fremtidens selvkørende teknologi? Det undersøger Telia med sit engagement i flere forsøgsprojekter med selvkørende køretøjer, blandt andet en selvkørende lastbil på offentlige veje i Sverige.
Vil du have fuld adgang til MobilityTech?

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.

Fakta om Einride T-pod:
  • Einrides T-pod har ikke et førerhus, hvilket betyder øget lastkapacitet, øget fleksibilitet, lavere produktionsomkostninger, lavere driftsomkostninger og optimeret energiforbrug - hvilket muliggør ren batteridrift. T-pod'en er selvkørende, men overvåges af en operatør, som, om nødvendigt, kan styre køretøjet eksternt. En operatør kan styre flere køretøjer samtidigt. Belastningen er ca. 16 ton, og den kan køre omkring 200 km på en ladning.
  • Der er monteret radar, GPS og lidar-sensorer for og bag på lastbilen, som har plads til 15 euro-paller. Lastbilen er 7 x 2,5 meter.

Kilder: Einride, Telia, Transportstyrelsen.

Fakta om forsøg:
  • Tilladelsen fra Transportstyrelsen henviser til en kort, offentlig vej i et industriområde, hvor trafikken er ved lav hastighed. Tilladelsen strækker sig frem til 31. december 2020. Jönköping kommune har godkendt, at forsøgsaktiviteter kan udføres på den pågældende rute.

Kilder: Einride, Telia, Transportstyrelsen.