Studie viser nye bagsider af plugin-hybrider: Ved minus fem grader er BMW en fossilbil

Der er stormvejr om plugin hybridernes klimavenlighed. Nu viser undersøgelse at de udleder mere end antaget i lande som Danmark og endnu mere længere mod nord, hvor temperaturen ofte er omkring frysepunktet.
Der er stormvejr om plugin hybridernes klimavenlighed. Nu viser undersøgelse at de udleder mere end antaget i lande som Danmark og endnu mere længere mod nord, hvor temperaturen ofte er omkring frysepunktet. Illustration: Ford. Se større version
BMW-plugin udleder i koldt vejr dobbelt så meget, som afgiftsfritagelse tillader. Ifølge FDM er det generelt for plugin-hybrider - også ved frysepunktet.
10. januar kl. 05:10

Der er ikke meget hybrid over plugin-hybrider, når temperaturen kommer lidt under frysepunktet, og der skal varme på.

I hvert fald ikke hvis det drejer sig om BMW X1 xDrive25e, som International Council on Clean Transportation har afprøvet i blandt andet koldt vejr, for at se hvor meget det påvirkede batteridriften og CO2-udledningen.

Og her står det klart, at bilen, som danskerne hidtil har købt 1031 af i år, på de køligere vinterdage ikke gør sig berettiget til den afgiftsfritagelse, som en politisk aftale giver til plugin-hybridbiler, hvis deres udledning gennemsnitligt er under 50 gram CO2 per kørt kilometer.

Ifølge undersøgelsen krævede opvarmningen af bilen til 22 grader så meget strøm, at batteriet kun holdt til 24 kilometers kørsel mod normalt 46 kilometer.

Samtidig tændte forbrændingsmotoren med det samme, blandt andet for at varme katalysatoren op, hvormed bilen i praksis aldrig kører på ren el, når det er koldt.

»Mens CO2-udledningen ved el-kørsel (charge depleting mode, red.) ved 23 grader celsius er meget lave to gram per kilometer, medfører bilens indstillinger ved minus 5 grader, at udledningen stiger med yderligere 92 gram CO2 per kilometer,« lyder det i rapportens konklusion.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.