Stor undersøgelse viser, at plug-in hybridbiler i Danmark udleder dobbelt så meget CO2 som tilladt
Danske politikere har efterspurgt den længe, og nu er den her. En officiel, dansk undersøgelse af, hvordan de opladelige hybridbiler, ‘plug-in hybrid’erne’, bliver kørt i Danmark.
Og undersøgelsen, som er foretaget af Cowi for Vejdirektoratet, bekræfter, at bilerne udleder mere CO2 under kørslen, end de må, hvis de skal betragtes som lavemissionsbiler og dermed få en klækkelig afgiftsrabat fra den danske stat.
Ifølge Skat må en lavemissionsbil ikke udlede mere end 50 gram CO2 pr. kilometer for at kunne betragtes som en “grøn” bil, der kan beskattes mere lempeligt end benzin- og dieselbiler.
Men data fra 1.307 plug-in hybridbiler i Danmark viser, at CO2-udledningen fra kørslen i de danske plug-in hybrid’er, som er undersøgt, er 110 gram CO2 pr. kilometer. Altså mere end dobbelt så meget, som Skat tillader.
Derudover viser tallene fra de mange danske biler, at en del af plug-in hybridbilerne har et brændstofforbrug, som ligger tæt på en tilsvarende benzin- eller dieselbils brændstofforbrug, mens “andre gør brug af muligheden for opladning og derfor har et markant lavere forbrug”, som det hedder i notatet fra Vejdirektoratet.
»Det må forventes, at det skyldes forskelle i ladeadfærd hos ejerne af plug-in hybridbiler,« skriver Vejdirektoratet.
Professor: Der findes næppe bedre data
Professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet, og medlem af den såkaldte Eldrup-kommission, som i 2020 kom med sine anbefalinger til beskatningen af plug-in hybridbilerne, Mogens Fosgerau, vurderer, at man næppe får bedre data om den faktuelle kørsel i Danmark.
»Så nu står det sort på hvidt i en undersøgelse, som Vejdirektoratet har bestilt, at de her biler ikke er mere grønne i Danmark, end de er i andre lande. Tværtimod udleder de det dobbelte af, hvad de må for at kunne betegnes som grønne,« siger Mogens Fosgerau.
Det er som sagt ingeniørvirksomheden Cowi, som på vegne af Vejdirektoratet har trukket tal fra danske biler om bilernes brændstofforbrug. Data leveres, som Ingeniøren tidligere har beskrevet, fra selskabet Connected Cars, som er en del af VW-importøren i Danmark, Semler Gruppen.
Analysen, som er fra oktober forrige år, er baseret på data fra 1.307 plug-in hybridbiler, og et langt større antal benzin-biler, der kører i Danmark, og data er indsamlet for to måneder (15. maj til 15. juni og 10. august til 10. september 2021).
Undersøgelsen af de danske biler, som politikerne og Klimarådet har efterspurgt i flere måneder, fordi mange antog, eller i hvert fald ikke ville udelukke, at danske biler blev kørt “mere grønt” end i andre lande, består ifølge Vejdirektoratet af tre dele. Den første del præsenteres i det notat fra Vejdirektoratet, som MobilityTech har fået aktindsigt i.
Her indgår analysen af plug-in hybridbilers brændstofforbrug samt deres kørselsmønstre sammenlignet med tilsvarende benzinbiler.
De to næste delanalyser vil indeholde data for, hvor ofte og hvor meget plug-in hybridbiler lades op, lyder det i notatet. På baggrund af dette vil det være muligt “at give et kvalificeret bud på CO2-udledningen.
Brændstofforbrug er afgørende
Men i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt en plug-in hybrid med danske nummerplader er grøn nok til en afgiftsrabat, er der ifølge Mogens Fosgerau stadig ikke noget at rafle om.
Data fra de tusindvis af danske biler taler deres tydelige sprog.
»Bilerne ligger ikke under 50 gram CO2 pr. kilometer, og dermed kan man endnu engang slå fast, at de langt fra er grønne. Der bliver brugt rigtig meget benzin i de her biler, og så kan det for så vidt være ligegyldigt, hvor meget de bliver ladet op«.
I 2021 skrev vi, at tal fra den tyske bilproducent BMW’s plug-in hybridbiler i Danmark viste, at bilerne overvejende kørte på benzin, og at data fra ladeoperatøren Clever ligeledes indikerede, at danske plug-in hybridbiler var mere sorte i praksis, end hvad godt er.
MobilityTech har udover aktindsigt i notatet fra Vejdirektoratet, som vi bad om i oktober, desuden fået delvist aktindsigt i en såkaldt ‘Analyse af brugen af plug-in hybridbiler’, som er udarbejdet af Skatteministeriet. Men knap halvdelen af den 12 sider lange analyse er mørklagt.
Skatteministeriet skriver, at analysen undersøger brugen af plug-in hybridbiler i Danmark ved bl.a. at give en karakteristik af demografien bag og opladningsmønstrene tilknyttet plug-in hybridbiler, men alt i analysen om opladningsmønstre er mørklagt.
Mogens Fosgerau kalder det “påfaldende”, at Skatteministeriet har valgt at tilbageholde denne del.
»Det er helt urimeligt og stærkt utilfredsstillende, at Skatteministeriet tilbageholder relevante faktuelle oplysninger. Man kan jo ikke vide, hvad ministeriets motiv er, men alle andre danske datakilder, vi har set, viser helt entydigt, at plug-in hybridbiler ikke er grønne. Skatteministeriets hemmelige tal viser jo nok det samme,« siger han.
Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra skatteministeren, Morten Bødskov (S). Ministeren har efterfølgende sendt en skriftlig kommentar.
Vejdirektoratet har bedt Cowi undersøge brændstofforbruget for plug-in hybrid- og benzin-biler med data fra Connected Cars.
Connected Cars er en service, som bilejere kan tilmelde sig, hvorved de får mulighed for at følge deres bil og bl.a. se deres kørselshistorik.
Connected Cars har, i henhold til GDPR, givet tilladelse til, at data logges, og Cowi kan videregive oplysningerne alene i aggregeret og anonymiseret form til tredjepart i forbindelse med trafikale analyser. På nuværende tidspunkt er ca. 140.000 personbiler en del af Connected Cars.
Når en bilejer vælger at være med, installerer værkstedet en GPS-boks i bilen. Boksen, der kan installeres i biler fra 2008 og frem, er koblet op på bilens datainterface og kan i princippet logge alt, hvad der registreres elektronisk i bilen, herunder brændstofforbrug og ladestand.
Undersøgelsen, som har fokus på plug-in hybridbilers brændstofforbrug samt deres kørselsmønstre sammenlignet med tilsvarende benzinbiler, er en del af en analyse, som ifølge Vejdirektoratet består af tre dele. De to andre delanalyser vil ifølge Vejdirektoratet indeholde data for, hvor ofte og hvor meget plug-in hybridbiler lades op, blandt på baggrund af data fra ladeoperatøren Clever og Danmarks Statistik.
