Sådan gik Kattegatforbindelsen fra klimaforbedring over klimaneutral til klimaskadelig

Kattegat, forbindelse, bro
Illustration: Gottlieb Paludan Architects.
Vejdirektoratets beregninger omkring CO2-udledningen fra en Kattegatforbindelse har ændret sig med flere millioner ton CO2 i løbet af få år.
11. maj kl. 05:18

På fire år er driften af Kattegatforbindelsen gået fra at være en klimagevinst for samfundet på mellem 600.000 ton til 5.600.000 ton mindre CO2-udledning til at være klimaskadelig med samlet 626.000 ton ekstra CO2-udledning set over en længere tidsperiode.

Det viser en aktindsigt, som Ingeniøren har fået i mailkorrespondancen mellem Vejdirektoratet og Transportministeriet, hvor beregningerne af klimaprisen på broen svinger op og ned.

Tilbage i 2018 viste Vejdirektoratets rapport 'En fast forbindelse over Kattegat - Strategisk analyse af en ren vejforbindelse samt en kombineret vej- og jernbaneforbindelse', at Kattegatforbindelsen samlet ville reducere CO2-udledningen i Danmark med mellem 600.000 og 5.600.000 ton i driftsfasen.

Beregningen omfattede hele perioden mellem 2035 og 2080 og indregnede blandt andet CO2-besparelser ved at færre vil tage flyet og flere ville køre den kortere tur over broen fremfor over Fyn.

Nu viser en aktindsigt, at beregningerne omkring udledning af CO2 har ændret sig fra en klimagevinst til et klimatab.

Hovedårsagen er opdateringer i den såkaldte Landstrafikmodel. Landstrafikmodellen er Vejdirektoratets beregningsmodel for trafikken i Danmark, der i 2021 er blevet opdateret to gange.

I korrespondancen går Transportministeriet i rette med Vejdirektoratets CO2-beregninger omkring drift af Kattegatforbindelsen.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger