Den nuværende version af Parkshuttle forbinder subway-stationen Kralingse Zoom med business park Rivium i byen Capelle aan den IJssel nær Rotterdam. Dette er den nye, 3. generation af bussen.
Den nuværende version af Parkshuttle forbinder subway-stationen Kralingse Zoom med business park Rivium i byen Capelle aan den IJssel nær Rotterdam. Dette er den nye, 3. generation af bussen.

Foto : Christian Rantorp

Rotterdams selvkørende bus bruger magneter til at finde vej: Nu vil den køre i blandet trafik

Med 20 års erfaring tvivler producenten 2getthere ikke på, at den første fuldautomatiserede bus i blandet trafik kører i en forstad til Rotterdam om to år. Allerede nu kører busserne uden et menneske ombord. Med hjælp fra blandet andet magneter.
I over 20 år har der været selvkørende shuttle-busser i Capelle aan den IJssel i det østlige Rotterdam.  Og nu skal busserne også køre i blandet trafik, fortæller forretningsudvikler hos producenten 2getthere Wessel van der Pol til MobilityTech, da vi taler med ham i forbindelse med den europæiske ITS-konference i Eindhoven tidligere på måneden.
Vil du have fuld adgang til MobilityTech?

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.

Fakta om ParkShuttle i Rotterdam

ParkShuttle skal fra slutningen af 2020, starten af 2021, fragte passagerer i blandet trafik uden en chauffør eller operatør ombord. Selskabet bag, 2getthere, har flere årtiers erfaring med at køre med de selvkørende shuttle-busser, som indtil nu primært er blevet benyttet i lukkede systemer. 

ParkShuttle kører i gennemsnit 32 kilometer i timen, hvilket er væsentligt hurtigere end mange andre shuttles på markedet. De nuværende modeller har været i drift i 14 år, kørt knap 1,5 millioner kilometer. Connexxion/Transdev er operatøren. 

Teknologisk benytter bussen magneter for at kunne køre uden operatør, men også lidar, radar, GPS og kameraer, samt V2X-udstyr der kan give informationer fra blandt andet signalanlæg.