Professor taler for enklere forhold: Dårlig organisering af den kollektive trafik kan ses på punktligheden
Den har været, og er, en dyr fornøjelse at bygge. Til gengæld kan Københavns Metro prale af en imponerende høj driftsstabilitet for sine førerløse tog.
Sidste år lå den på 99,3 procent. Det vil sige, at så godt som alle planlagte afgange blev gennemført som planlagt, hvilket er højere end målsætningen på 98 procent.
Og selvom vi næppe kan eller skal bygge metroer over hele landet, er der alligevel noget at lære af metroens succes, mener professor ved DTU Transport Otto Anker Nielsen.
Metroen er nemlig et eksempel på organisering i den kollektive trafik, hvor der er placeret et ‘entydigt’ ansvar for, at passagererne får, hvad de er blevet lovet. Økonomien er afhængig af, at der er tilfredse kunder i butikken.
Det samme kan man ifølge Otto Anker Nielsen sige om selskabet Lokaltog, der driver ti jernbanestrækninger på Sjælland og Lolland-Falster.
Lokaltog kan bryste sig af en punktlighed på mellem 94 og 99 procent.
Et andet fokus
Det kan være vanskeligt at pege præcis på, hvorfor ansvarsforholdet påvirker punktligheden og passagertilfredsheden. Men tallene viser, at det er tilfældet, siger Otto Anker Nielsen.
MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger. Få tilsendt tilbud
