Partier finder penge til nattog i Danmark: Toget kan have sin første afgang fra Malmø om tre år

nattog
Illustration: YesPhotographers/Bigstock.
Et politisk flertal er blevet enige om at fordele et større millionbeløb fra finansloven til en række initiativer i den kollektive trafik. Et af dem er genetablering af nattog mellem Sverige, Danmark og Tyskland.
2. april 2020 kl. 15:14
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et nattog med kurs mod Køln kan tage sine første passagerer med i sovevognen fra København i 2023. Dermed kan nattog få comeback i Danmark.

Der er tale om et svensk initiativ, men et politisk flertal tilkendegav i dag sin støtte til projektet, som har til formål at få nattog på skinnerne mellem Sverige og Tyskland, men altså med stop undervejs i Danmark.

I pressemeddelelsen fra ministeriet lyder det, at interessen for nattog som grønt alternativ til flyrejser er vokset markant blandt både borgere, operatører og beslutningstagere. Partierne vil derfor afsætte penge til at medfinansiere og/eller på anden vis fremme indkøb af nattogtrafik på tværs af Europa.

Regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet står bag aftalen, som samlet set udmønter 361 millioner kroner til forskellige projekter i den kollektive trafik.

Et grønt alternativ

Hos Alternativet, som altså er et af partierne bag aftalen, lyder det fra den politiske leder Josephine Fock, at hun glæder sig over muligheden for måske at kunne rejse med nattog mellem Danmark og vores nabolande igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Nattog er en transportform, som danskerne længe ikke har kunnet benytte sig af, og som er et godt og grønt alternativ til at transportere sig på en fornuftig og afslappende måde,« siger hun. 

Siden 2014 har det ikke været muligt at rejse med faste nattog fra eller via Danmark, og det har som sådan heller ikke været et dansk projekt at få togene tilbage, men derimod et projekt, som den svenske stat har iværksat.

Parterne i Danmark er dog nu blevet enige om at afsætte 5 millioner kroner årligt i perioden 2021-2023 til at medfinansiere det svenske initiativ, som er beskrevet i denne rapport fra Trafikverket i januar.

Regeringen samarbejder dog også med de tyske og belgiske myndigheder om et koordineret indkøb af svensk nattogstrafik med mulighed for at gøre ophold i Danmark.

Afgang fra København om aftenen 

Trafikverket vurderer, at en rimelig rejsetid med et nattog højst må vare 12 timer for folk på tjenesterejser, mens fritidsrejser må vare højst 17 timer. Den svenske styrelse forestiller sig i den forbindelse, at et tog, der kører fra Malmø kl. 19.40 om aftenen og stopper i København en time efter, kan være ved slutdestinationen i Køln kl. 06.00 om morgenen.

nattog
Illustration: Trafikverket.

Det seneste nattog kørte over den tyske grænse den 13. december 2014. Nattogene var blevet en underskudsforretning, og derfor havde DSB sammen med tyske DB besluttet at sige stop, lød det fra DSB. Ifølge professor ved DTU Transport Otto Anker Nielsen er afstandene for korte i Danmark, til at indenrigsnattog giver mening.

»Man skal jo kunne få en nats søvn, for at det giver mening,« siger han. Men nattog til Europa er straks en anden sag.

»Det kan starte en trend mod erstatning af flytrafik over korte og mellemlange afstande. Og det vil jo give en direkte CO2-gevinst, hvis tilstrækkeligt mange benytter dem,« siger Otto Anker Nielsen.

Baseret på de første analyser, som Trafikverket har foretaget på opdrag fra den svenske regering, lyder det, at Malmø-Køln-ruten vil egne sig bedst som den første af flere nattogsruter.

»Rejsetiden på ruten er rimelig, og der er god mulighed for at senere at kunne have yderligere forbindelser fra Köln,« sagde Anna Fällbom fra Trafikverket efter offentliggørelsen af en delrapport i januar, hvor det også fremgår, at det kan blive aktuelt med en rute fra Stockholm til Hamborg også, og en forbindelse fra Køln til Bruxelles.

Giver tab på 60 millioner svenske kroner

At nattog ikke er en god forretning - endnu, fremgår også af Trafikverkets rapport. Der er pt. udsigt til et årligt tab på 60 millioner svenske kroner med den valgte rute med start i Malmø, og den regning ender i første omgang hos de svenske skatteborgere, så længe der ikke findes medfinansiering hos andre lande. Men nu ser det så ud til, at Danmark påtager sig en lille del af regningen.

Trafikken på ruten Malmø-Køln kan tidligst være oppe at køre om to til tre år. Det kræver imidlertid, at der kommer de nødvendige aftaler på plads med de pågældende lande, og at der er interesserede operatører, der kan levere togene.

Operatør skal måske selv levere tog 

Hvem der får til opgave at sende nattog gennem Danmark, er endnu ikke afgjort. Ifølge Trafikverket er der mangel på egnede nattog. På grund af forskelle i tekniske forhold kan svenske køretøjer nemlig ikke bruges på det europæiske kontinent, oplyser Trafikverket.

»Selvfølgelig kan du bestille nye tog, men en sådan løsning tager tid. På kort sigt anbefaler vi derfor et udbud, der er baseret på, at operatøren selv leverer køretøjerne,« siger Anna Fällbom.

Trafikverket kommer med sin endelige rapport og anbefalinger, sidst på måneden.

Partierne bag aftalen har desuden afsat penge til takstnedsættelser til unge og ældre, flere tog mellem Øst- og Vestdanmark, et fælles stationsanlæg ved Ny Ellebjerg, medfinansiering af ny busterminal i København, en ny rolle for Passagerpulsen og cykelfremme. Læs mere her.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger