Oslo samarbejder med Jaguar om trådløs opladning af el-taxaer

Foto : Jaguar Land Rover

Oslo samarbejder med Jaguar om trådløs opladning af el-taxaer

Den norske hovedstad Oslo har indgået et samarbejde med bilproducenten Jaguar om induktiv opladning af 25 el-taxaer.

Trådløs opladning af elbiler har indtil nu ikke fundet vej til markedet, men måske kan et nyt norsk projekt være med til at vende den udvikling. Bilproducenten Jaguar Land Rover skriver således i en pressemeddelelse, at der er indgået en aftale med Oslo Kommune om at teste trådløs opladning af selskabets Jaguar I-Pace-elbiler. 

Fokus er dog ikke på forbrugerne, men på taxabranchen, hvor bilproducenten ser et stort potentiale i den trådløse ladeløsning.

Taxaselskabet Cabonline får som led i samarbejdet stillet 25 biler til rådighed - biler, der som led i projektet, der bliver kaldt det første af sin art i verden, kan benytte trådløse ladeløsninger. 

Ladeudstyret bliver således gravet ned i jorden på udvalgte pladser, så taxaerne får mulighed for at lade, mens de holder og venter på den næste kunde. Hver plade har ifølge bilproducenten en effekt på mellem 50-75 kilowatt.

Når chaufføren således “klat”-lader flere gange i løbet af en dag, er tanken, at bilen kan forblive i drift i 24 timer.

Energi går tabt

Teknisk Ukeblad har talt med Steve Boulter, chef for udvikling i Jaguar Land Rover, som fortæller, at producenten har overvejet trådløs opladning af Jaguar I-Pace længe, men indtil nu har det ikke forekommet relevant for privatkunder. 

Og hvad virkningsgraden angår, kan Boulter ikke give et eksakt tal, men effektiviteten af ​​den energi, der leveres til batteriet, er »lidt nord for 90 procent«, lyder det. Altså går noget af energien tabt i form af varme.

Jaguar
Illustration: Jaguar Land Rover

Men den energi, som forsvinder væk som varme, går ikke nødvendigvis til spilde, skriver Teknisk Ukeblad. I-Pace-modellerne, som er gjort klar til forsøget, har integreret kølingen af lademodtageren i bilen med klimaanlægget. Dermed kan den varme, som opstår, sendes ud til andre dele af køretøjet. 

»Den kan overføre varmeenergi til varmepumpesystemet. Vi bruger det til at opvarme kabinen og batteriet,« siger Steve Boulter til det norske medie.

Viceborgmester for miljø og transport i Oslo Arild Hermstad fra miljøpartiet De Grønne er glad for, at en privat virksomhed som Jaguar Land Rover kan være med til at hjælpe byen med at gøre sin grønne vision til virkelighed.

»Som en del af vores forpligtelse til at reducere emissionerne med 95 procent inden 2030 har vi sat mange spændende tiltag i gang, men transport er fortsat en nøgleudfordring. Ved at forbedre infrastrukturen og gøre det nemmere for taxabranchen at lade er vi sikre på, at alle taxaer i Oslo i 2024 vil være nulemissionskøretøjer. For at nå vores mål skal den offentlige sektor, politikere og private virksomheder kunne mødes, som vi gør i dette projekt,« siger han.

Indtil videre skal 25 biler fra det norske taxaselskab udstyres med teknologien. Dette finder ifølge Teknisk Ukeblad sted senere i år. Jaguar Land Rover vil gerne udvide forsøget til flere taxacentraler, hvis testen viser sig at være en succes.