Nyt DTU-studie: I den ideelle verden sparer selvkørende biler tid. Men i praksis bliver det svært

Der er lagt op til, at EU-Kommissionen skal kunne vedtage tekniske krav til selvkørende bilers sikkerhedssystemer, herunder krav til styresystemer, kollisionsdatarekordere samt formater til udveksling af data.
Illustration: Akarat Phasura/Bigstock.
Selvkørende biler har et stort potentiale, bekræfter nyt DTU-studie. Desværre kan vi også få meget svært ved at udnytte det.
Tech fokus12. februar 2021 kl. 05:29
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Små 13 kilometer på Københavns motorring 3 er hurtigt overstået i en selvkørende bil. 8,6 minutter tager det at tilbagelægge ruten, hvilket er halvdelen af tiden det tager i en manuelt styret personbil. 

Men det er også i to ekstreme tilfælde, lyder det i et nyt studie, “Autonomous vehicles in mixed motorway traffic: Capacity utilisation, impact and policy implications”, som blandt andet er skrevet af professor ved DTU Jeppe Rich.

De 8,6 minutter er nemlig kun mulig i et scenarie, hvor 100 procent af bilerne på Ring 3 er selvkørende biler, mens de 16,1 minutter, det tager at køre i en almindelige personbil, er i et scenarie, hvor ingen biler er selvkørende.

Simuleringen tager udgangspunkt i en morgentime, hvor “efterspørgselsvariationen” i den simulerede periode er baseret på en realistisk pendlingsprofil om morgenen, som baserer sig på input fra den danske transportundersøgelse i perioden fra kl. 06.00 til kl. 9.00.

Den ønskede hastighed langs de 13 kilometer er 110 km/t og dermed identisk med den faktiske hastighedsgrænse. 

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. februar 2021 kl. 10:36

*De 8,6 minutter er nemlig kun mulig i et scenarie, hvor 100 procent af bilerne på Ring 3 er selvkørende biler, mens de 16,1 minutter, det tager at køre i en almindelige personbil, er i et scenarie, hvor ingen biler er selvkørende.

nej. i Norge har de lavet en vejbane for elbiler og offenlig transport. Det kunne man også gøre i dk eller for den sags skyld for selvkørende biler.

John V Madsen