Ny motorvej snor sig gennem naturperler og hen over biodiversitet

Ny motorvej snor sig gennem naturperler og hen over biodiversitet
Illustration: Vejdirektoratet. Se større version
Med vedtagelsen af de første bider af en ny hærvejsmotorvej er der nu udsigt til at store, højtprofilerede naturområder forstyrres af projektet, siger biolog. Det er, selv om de valgte linjeføringer er de »mest skånsomme for naturen«.
29. juni kl. 15:00
errorÆldre end 30 dage

Lige siden, Vejdirektoratet offentliggjorde VVM-undersøgelserne for Hærvejsmotorvejen, har det stået klart, at det bliver en umulig opgave at anlægge projektet, uden at påvirke beskyttet og sårbar natur.

Det er også konklusionen fra Hans Henrik Bruun, lektor ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, i kølvandet på de første etaper af Hærvejsmotorvejen, som regeringen og de øvrige forligsparter præsenterede på et pressemøde i Finansministeriet mandag.

»Anlægget vil gøre det meget vanskeligt eller umuligt at binde de eksisterende naturområder sammen til større enheder. Dertil vil det gøre det yderligere vanskeligt for Danmark at leve op til EU's netop vedtagne biodiversitetsstrategi, hvor 30 procent af landarealet skal gå til natur, hvoraf 10 procent skal være strikt beskyttet,« siger Hans Henrik Bruun til Ingeniøren og tilføjer:

»Danmark ligger i forvejen som EU's absolutte nummer sjok med blot otte procent udpeget til Natura 2000 og en meget lempelig implementering af Habitatdirektivet, hvorefter landbrug og skovbrug fortsætter inde i de udpegede områder. De nuværende områder vil ikke kvalificere til de 10 procent strikt beskyttet, måske lige akkurat til de 20 procent lempeligt beskyttet areal.«

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden