Movia: Alternativ til batteritog dur ikke

28. april kl. 08:0014
Lint 41 på Gribskovbanen
Dieseltogsættene Lint 41 fra Alstom kan holde mange år endnu, men ambitioner om at reducere klimapåvirkning kan fremrykke udfasningen. Illustration: Kurt Rasmussen/Wikimedia Commons.
Trafikselskabet anbefaler, at Region Hovedstaden og Region Sjælland fremrykker indkøb af batteritog i stedet for at ombygge nuværende dieseltogsæt til at kunne køre med biobrændstof.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trafikselskabet Movia anbefaler regionerne Hovedstaden og Sjælland, at de dropper planer om at ombygge en række dieseltog til at kunne køre med partikelfilter og biodiesel.

Konkret handler det om dieseltogsættet af modellen Lint 41 fra Alstom, som betjener en stor del af landets lokalbaner, som regionerne har ansvaret for. 

Læs hele artiklen

MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
11. maj kl. 10:18

Hvis man vil skifte Lokaltogets IC2 tog ud inden for 2 år hvorfor i alverden bruger man så først millioner på at bygge dem om til ERTMS? Kunne man ikke bare have ladet være at ombygge det ene spor i Nykøbing F, hvor disse tog skal ind og så låse sporskiftene? Men det er bare endnu et eksempel på spild af skattepenge i det offentlige. Bare trist at der så er trafikøkonomer der bruger det som argument på at afvikle alle lokalbaner og erstatte med busser.

13
2. maj kl. 10:20

Nu skal man tænke sig rigtug godt om og passe på at man ikke suboptimerer. Hvis man udskiftede alle Lokaltogs LINT41 med en pæn restlevetid, hvad sker der så med dem? De bliver formentlig solgt og KUN hvis de erstatter nogle andre dieseltogsæt i udlandet, der sviner mere end Lint41, er der en global klimagevinst. Og når nu der er udledt en hvis mængde CO2 i fremstillingen af disse tog, så vil en præmatur skrotning heller ikke være en CO2 god løsning.

11
28. april kl. 16:51

Nordjyske Jernbaner kører på GTL-diesel. Det kunne måske også være en overgangsløsning på nogle af de nævnte strækninger?

9
28. april kl. 15:08

Den lavest hængende frugt er vel at elektrificere Nærumbanen - den suverænt tættest trafikerede af lokalbanestrækningerne - og gøre den til en del af Hovedstadens Letbane, hvis sporvogtne alligevel kommer til at krydse Nærumbanen i Lyngby lige om lidt.

Det må være en oplagt fordel at drive disse to baner i ét system. Der mangler en sporforbindelse mellem dem, men det må kunne fikses, enten i Lyngby eller ved at forlænge Letbanen fra Lundtofte til Nærum.

12
29. april kl. 10:30

Så skulle den nedlagte Vedbæk-bane også genoplives.

Tænk at Letbanen bygges og ender i Lundtofte, og efterlader Kystbanen som en blindtarm forbundet i Hellerup.

Et barn kan da se fornuften i at forbinde Letbane og Kystbane. Det kunne også være i Skodsborg.

Den nævnte bane er diesel og dermed kandidat ril batteritog, IKKE til ophængning af luftledninger - som på Letbanen.

10
28. april kl. 15:50

Nærumbanen mangler kun a blive marginalt hurtigere for at kunne slå 150S fra Nørreport til Nærum. Det ville give en del flere passagerer.

8
28. april kl. 13:55

Skynde sig langsomt - langvarig omstilling

Det er godt at sætte sig nogle mål og deadlines, men de må ikke stå i vejen for den rigtige løsning. Og det er ikke for, at det perfekte skal stå i vejen for "godt nok", men nogen gange er "gør noget nu, for H"#¤de" ikke det rigtige valg.

Her er et super-godt eksempel, hvor man gerne vil sætte noget i værk før den "rigtige" løsning er tilstrækkeligt udviklet til at prislejet også er acceptabelt.

Jeg hører historier om, at en diesellastbil koster 0,9 mio kr, og en tilsvarende ellastbil koster 3,0 mio kr, og det er jo helt ude i hampen, når 600 kWh batteri burde koste under 1 mio kr, og der spares en dieselmotor. Den first-mover pris skal væk, og det skal finde et mere naturligt leje, som det er ved at gøre for biler.

I dette tilfælde har vi at gøre med nogle tog, som burde køre længere tid, og erstatningstog, som må forventes at falde kraftigt i pris i den nærmeste fremtid (10 år). Derfor kan det retfærdiggøres at klappe hesten og vente et par år yderligere.

Jeg spår, at inden der er gået 10 år, så sprøjter batteritog ud til en pris der gør, at der er så store besparelser på driftsbudgetterne, at udskiftningen kommer af sig selv som en positiv business case. Og så er det ærgeligt at have udskiftet "for tidligt", som både er dyrere og resulterer i ringere produkt. Se på elbilerne i dag, som er langt, langt bedre og mere anvendelige end dem, der var på markede for blot 3 år siden.

Derudover vil jeg gerne opfordre til at starte med enkelte strækninger og lære af dem, således den samlede pris og gener ved børnesygdomme bliver reduceret. Igen er det specielt velegnet i denne case, hvor flere geografisk adskilte strækninger har samme karakteristika og kan lære af hinanden, og samtidig ikke er i konkurrence - hvis ikke endda inden for samme firma.

6
28. april kl. 13:41

Lint 41 hedder også Coradia Lint. Alstoms brinttog er Coradia iLint som blev testet sidste år i september i Tyskland.

Måske man skulle spørge Alstom om nogle typer Lint 41 kan ombygges til en iLint type i stedet for. (en mid-life update,- man har jo lov at håbe) Der er helt sikkert mange lokalbaner i EU som har samme behov som os i DK. Der er anlæg planlagt i DK til at producere grøn brint og ikke "grå brint" så forsyningen kan foregå lokalt.

7
28. april kl. 13:44

Måske man skulle spørge Alstom om nogle typer Lint 41 kan ombygges til en iLint type i stedet for. (en mid-life update,- man har jo lov at håbe) Der er helt sikkert mange lokalbaner i EU som har samme behov som os i DK. Der er anlæg planlagt i DK til at producere grøn brint og ikke "grå brint" så forsyningen kan foregå lokalt.

Du er med på at man ønsker at spare penge på driften?

"Selskabets beregninger viser en årlig besparelse på cirka 22 mio. kroner i drivmiddelomkostninger, hvis Lokaltog udskifter hele flåden af Lint 41 med batteritog"

Den besparelse får du ikke med brint.

5
28. april kl. 12:08

Så vidt jeg har forstået er klimabelastningen ved biodiesel større end fossilt diesel. Det er måske det vigtigste argument for ikke at skifte.

3
28. april kl. 10:01

Hvordan er sammenligningen når man ser på evt. udgifter til at elektrificere lokalbanerne? Ved intet om togdrift men skinnerne ligger der og på sigt kunne i hvert fald mindre gods måske også transporteres grønt rundt ved en elektrificering? Jo mere der kan flyttes fra vej til skinner jo mindre investeringer i nye veje og batteri-lastbiler tænker jeg.

2
28. april kl. 08:58

HVO-diesel er ikke en løsning på noget som helst. Hvis der skal ofres penge på ombygning så kunne det undersøges om man kunne ombygge nogle af de nyeste tog til batteridrift. Der findes kommercielt tilgængelige komponenter til ombygning af lastbiler til el. Om det kan betale sig, kan undersøges.

1
28. april kl. 08:28

Der er ikke ret meget HVO-diesel til rådighed. Man kan kun for alvor øge mængden ved at rydde noget regnskov og dyrke palmeolie. Der skal nok komme afsætning til den tilgængelige mængde HVO-diesel, helt uden at vi bruger offentlige penge på det.

Det er en udfordring at stort set samtlige lokalbaner, der kører på diesel, gerne vil skifte batteritog. Helst indenfor 2 år. Lad nu dem som har udtjente tog komme først i køen, og vent til investeringen er rentabel i sparede driftudgifter.