Medie: Et flertal uden om regeringen vil gøre stærekasser permanente og sætte flere af dem op
Hele 199 personer mistede livet i trafikken sidste år. Det er flere trafikdræbte, end der har været i 2017 og 2018, oplyser Vejdirektoratet.
Særligt eneulykker med dræbte har vi fået flere af, og netop eneulykker og frontalkollisioner sker ofte på landevejen, hvor hastigheden er højere end i byerne. Og her betyder høj fart tit, at ulykkerne bliver alvorlige, siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.
»Samtidig bevirker farten, at føreren kun har et splitsekund til at reagere. Tallene underbygger derfor endnu engang budskabet om, at hastigheden har stor betydning for trafikantens overlevelseschancer«.
Derfor kan det heller ikke undre, at hastighedskontrol er blevet et brandvarmt tema politisk, Således skriver TV2 Lorry, at der tegner sig et flertal for at få etableret stærekasser permanent i Danmark. Denne form for stationær punkt-ATK er indtil videre kun på forsøgsbasis, men et flertal uden om regeringen vil gøre dem permanente.
»At opsætte flere stærekasser vil være en rigtig god investering for samfundet, især hvis vi kan redde nogle menneskeliv ved det, og det tror jeg vi kan,« siger Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører for Venstre og næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, til TV 2 Lorry.
Niels Flemming Hansen, transportordfører for De Konservative, bakker op, og det samme gør blandt andet formanden for Færdselssikkerhedskommissionen, Andreas Steenberg, som desuden er transportordfører for Radikale Venstre.
Regeringen tager stilling senere på måneden
Samlet set vurderer Vejdirektoratet efter et års drift af pilotprojektet med stærekasser i Danmark, at det nuværende pilotprojekt, trods udfordringer med teknik og drift, har været en vellykket introduktion af stærekasser i Danmark, og at projektet bør fortsætte.
Danmark er på dette punkt, som vi tidligere har været inde på, en underlig fisk, da både Norge og Sverige benytter punkt- og stræknings-ATK i stor grad.
Om regeringen nu vil gøre op med den status og indfri det politiske flertals ønsker om flere stationære punkt-ATK’er, fremgår ikke af TV2 Lorrys artikel.
Ministeren oplyser således til mediet, at den førnævnte delevaluering af projektet først skal diskuteres i Færdselssikkerhedskommissionen den 18. juni, og før det vil transportministeren, Benny Engelbrecht (S), ikke udtale sig om, hvordan regeringen forholder sig til stærekasserne.
Ministeriet bekræfter over for MobilityTech, at stærekasser og evalueringen af disse er på dagsordenen, når kommissionen mødes senere på måneden, hvorfor vi formentlig tidligst derefter kan blive meget klogere på, om Danmark vil gøre som sine nabolande og omfavne stærekasserne.
