Ladestandere er kommunernes foretrukne klimaværktøj

5. september kl. 05:06
Ladestander
Illustration: Christian Grunert Rantorp.
Udrulningen af ladeinfrastruktur er højt på kommunernes dagsorden, og spørger man kommunerne selv, er ladestandere også det bedste værktøj til at reducere emissionerne fra transportsektoren.

Elbusser, cykelstier og delebiler. 

Der er mange gode håndtag at skrue på, når kommunerne skal forsøge at få bugt med CO2-udledningen fra transportsektoren. 

Men ingen er dog mere velegnede end ladestandere, lyder det fra kommunerne selv i kommunernes såkaldte klimabarometer, som er udarbejdet af Center for Klima og Erhverv i Kommunernes Landsforening (KL).

Til spørgsmålet om, hvad kommunerne vurderer, er de væsentligste virkemidler, de kan tage i anvendelse i den kommunale klimaindsats, med hensyn til transport og mobilitet, svarer 100 procent af respondenterne “udrulningen af ladeinfrastruktur”, foran “grøn omstilling af den kommunal bilflåde og færger”, samt “forbedringer og grøn omstilling af den kollektive trafik”.

KL
Illustration: KL.

I bunden af listen finder man hjemmearbejdspladser, indsatser for ikke-vejgående trafik og intelligent trafikstyring (ITS).

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi oplever, at borgerne i den grad har efterspurgt, at vi tog del i udrulningen af ladeinfrastruktur. Vi har dog trådt vande i et stykke tid, hvor devisen var, at man skulle lade markedskræfterne klare det. Men med de rammevilkår, der nu er kommet på plads, får vi nu en meget større rolle at spille, end vi har haft tidligere,« siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Klar til at trække i arbejdstøjet

»Og i kommunerne er vi klar til at trække i arbejdstøjet. Vi ved, at udrulningen af ladeinfrastruktur betyder noget, ikke bare for den grønne omstilling, men også for bosætningen og turismen i kommunerne, og det er vi pinligt opmærksomme på,« siger hun.

De første udbud af kommunale ladestandere er allerede godt i gang, men kommunerne er stadig i de tidlige dage, og der er stadig meget at lære. 

»Det er klart, at vi stadig befinder os i en opstartsperiode, hvor vi skal gøre os de første erfaringer med udbud af ladestandere. Heldigvis har vi fået opfyldt vores ønske om et nationalt videnscenter for ladestandere, hvor der er gode kræfter samlet, og som kan være med til at sørge for, at kommunerne ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken,« siger Birgit S. Hansen.

Fakta om Kommunernes Klimabarometer
  • Kommunernes klimabarometer er udarbejdet af Center for Klima og Erhverv i Kommunernes Landsforening.

  • Spørgeskemaet blev udsendt til de tekniske direktører i alle 98 kommuner d. 25. maj 2022.

  • Derefter har alle 98 kommuner udfyldt spørgeskemaet i perioden fra udsendelse af spørgeskemaet frem til midt august 2022.

  • Ikke alle spørgsmål er besvaret af samtlige kommuner. Angivelsen af de procentvise resultater i barometeret er således et udtryk for procentdelen af de kommuner der har besvaret det enkelte spørgsmål, og ikke procentdelen af alle 98 kommuner.

Kilde: KL.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger