Glycerin er ikke nok: Aarhus Letbane overvejer ioniseret olie og ombygning af tog

Foto af letbanen i Aarhus.
Kulden har sammen med høj luftfugtighed været hård ved den skinnebårne del af den kollektive trafik i Aarhus. Men letbaneoperatøren har flere ideer til, hvordan letbanedriften kan sikres mod rimtåge og is. Illustration: Jens Hesse / Chili Foto / Aarhus Letbane. Se større version
Høj luftfugtighed og lave temperaturer har igen og igen stoppet Aarhus Letbane. Nu overvejer operatøren at anvende ioniseret olie og ombygge pantografer og tog, så de kan smelte isen på køreledningerne.
8. februar 2021 kl. 05:30
errorÆldre end 30 dage

Det er ikke den første rim på sporet, der får letbanetogene i Aarhus til at gå i stå. Men det gør rimfrost på køreledningerne til gengæld. Tre gange i januar er togdriften blevet sat i stå, fordi der er dannet så meget is på køreledningerne, at togene ikke kan trække nok strøm til at køre. Isproblemerne er opstået, selvom letbanen sidste år begyndte at smøre glycerin på ledningerne, når den relative luftfugtighed kom over 80 procent og temperaturen under to grader.

»Glycerinen virker godt. Men ikke når luftfugtigheden når op over 95 procent. Dér bliver glycerinen nærmest for tynd og bliver skyllet af,« forklarer Michael Borre, der er direktør for Aarhus Letbane.

Selv om isen kun fører til få aflysninger relativt til det samlede antal afgange, er Aarhus Letbane nu i gang med genoverveje løsninger, der tidligere har været inde i billedet, samt forslag fra almindelige borgere, virksomheder og interesserede ingeniører, så banen kan få driftsstabiliteten højere op.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.