Banedanmark og leverandøren Alstom, der står for udrulningen af det nye signalsystem, ERTMS, på jernbanen øst for Lillebælt, er endnu en gang ved at miste kontrol over projektet, der allerede er blevet udskudt fra 2021 til 2030.
Strækningen København-Ringsted blev for nylig indviet med de nye signaler med fem måneders forsinkelse - og det endda i en skrabet udgave uden flere nøglefunktioner.
MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger.
Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.
Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det kører bestemt ikke problemfrit i vest - men udfordringerne "dysses" ned og er dog i en anden målestok, end i øst. On board delen (som Alstom også har lavet), specielt DMI'et er heller ikke godt (men det oplever passagererne dog ikke).
13. november 2013 skrev jeg følgende, som jeg synes stadig gælder, rettere er aktuelt, "copy and paste":
Det nuværende signalplan er ren "benspænd" for udvikling af jernbanen - mener ikke vi er klar til den nye standard. Hver gang nogen taler om elektrificering bliver det stoppet pg.a. snak om immunisering. Og hver gang bliver det gentaget at signalplan og elektrificering skal følges ad.
De gamle signaler kan sagtens vedligeholdes og immunises! Mange folk her på Ingeniøren anfører af signalplanen og at elektrificeringen først kan gennemføres efter signalplanen - drop den signalplan og vedligehold signalerne,immunisér og elektrificér. Vi kan sagtens uden ERTMS de næste 10 år!
Mener at have hørt at mange signalfejl skyldes mange vedligeholdelse, dvs. manglende nødvendig udskiftning af slidte dele og komponenter, men det kan jeg ikke dokumentere her, men måske nogen herinde har nogle tal?
Ville også være interessant at få lidt information om hvad det faktisk koster at vedligeholde den nuværende signal-park de næste fx. 10 år?
Hvorfor skal Danmark gå forrest med ny uprøvet teknologi som ERTMS og hvorfor i det hele taget gøre det, når vores vigtigste naboer har valgt at vente, som fx. Tyskland?
Tyskland har først i år accepteret at arbejde videre med signalsystem ERTMS, så der vil gå nogle år før de har egentlig erfaring og testresultater...
https://ing.dk/artikel/tyskland-vender-ryggen-til-danmarks-signalsatsning-122424
Har man glemt Nordvestbanen?
- drop timeplanen: den giver for få rejsende for lidt!
- tænk Kattegatforbindelse: denne model er ambitiøs og giver virkelig noget!
- elektrificer: det giver mest på både kort- og lang sigt
og
- vent så 10 år med signalplanen: den er en ren "ben spender", som vil forsinke og alle ovenstående planer. Lad hellere andre lande teste og få "fornøjelsen" af alle børnesygdommene, som uvægerligt følger med de første som indfører det!
SLUT
Nu er det nemt at være bagklog. Alstom er en af de helt store spillere, og det virker utroligt at de ikke kan rekruttere nogle softwareingeniører, der kan finde ud af at lave det software der skal til at afvikle togdriften. Man kunne forstå hvis det var en lille start-up der havde vundet prdren, men det er et 15,5 mia. € (2022) foretagende, der har beskæftiget sig med tog siden 1928. Kbh.H er nok den største reelle udfordring, da det nok bliver den største station der underlægges ETCS/ERMTS, og derfor også er det sidste der laves, men der ud over burde der ikke være så store nye udviklinger i resten (og Thales kan jo finde ud af det i Jylland).
Jeg har intet forhold til de nævnte leverandører, de kan såmænd både være super kompetente og helt uden skyld i forsinkelserne.
Men størrelse alene er ikke en kvalitetsfaktor. Jeg har ofte oplevet milliardvirksomheder løbe med ordrer for næsen af lille os, med lovning på deres glatte ansigt at de er mindst lige så kompetente i specialleverancer som vi er - og det er de langt fra. Den rette konstellation er en stor entreprenør til det meste af hovedarbejdet, og så trække specialister ind til de teknologier man ikke selv behersker inhouse. Der kan bare ikke købes eksterne specialister ind for de småmønter hovedentreprenøren vil betale: "I kan få 450 kr i timen, fordi det er vores bedste tabelpris hos vores foretrukne underleverandører". Ja, men nu skal du altså bruge en kombineret fysiker, ingeniør, og softwaredesigner, med mindst 15 års erfaring med at kommunikere på alle niveauer fra operatører og teknikere til ledelsen. Du kan ikke engang købe en ordentlig gartner til de penge... Og så forsøger deres egne teknikere at løse specialistopgaver. Eller: "Projektledelse er da bare afministration". Ja, med mindre du kunne tænke dig en i spidsen for det her teknologitunge projekt, som rent faktisk forstår sig på emnet.
Der er også problemer i Jylland, man hører bare ikke så meget om det, som på Sjælland. Nok fordi man ikke generer den samme store gruppe af dedikerede pendlere som på Sjælland - jyderne kører jo mest automobil.
Strækningerne i Jylland er ind til videre 'kun' sidebaner med et relativt enkelt trafikmønster. Den første dobbeltsporede strækning venter i 2024, hvor Aalborg - (Aarhus) skal overgå til signalprogrammet - det kan nemt blive en øjenåbner...
Det hjælper ikke meget at være en stor spiller, hvis man alligevel ikke besidder de nødvendige evner og kvalifikationer - og nok heller ikke forstår at fastholde dem, der har evnerne. Ledelsesstilen i firmaet er formentlig fransk = arrogant. Det giver formentlig talrige udfordringer med relationer både internt og eksternt, det er set i andre firmaer under fransk ledelse.
Tja, der er ingen der har sagt at det er let som frontløber, som Banedanmark igen har ønsket at være ETRMS systemet. Alstrøm angiver at det er kompliceret med et helt ny system, ja det er det vel, at de tilsyneladende mangler medarbejdere, der kan udføre arbejdet. Det rejser selvfølgeligt spørgsmålet: Hvorfor valgte Banedanmark et helt nyt system? DSB valgte for år siden IC4 fra Italien, et nyudviklet - katastrofal tog. Alstrøm har tilsyneladende ikke evner - kapacitet - til at gennemføre den indgåede kontrakt, så hvorfor blev de valg. Thales er tilsyneladende mere troværdig pt. Det er trist, at det så ofte går galt med offentlige indkøb!
Hvordan kan fysiske problemer med nogle sporskifter være leverandøren af ERTMS signalsystemet (Alstom's) problem? Det lyder grotesk at nogle fysiske kontakter, kan få indflydelse dybt inde i systemet. Enten er de sat korrekt og så kan man bruge dem som sporskifter eller også må de låses - men det kan aldrig være sikkerhedssystemets problem - eller er der noget journalisten ikke er skarp nok med?
Samtidig med udrulning af ECTS/ERTMS udskifter de alle nuværende sporskiftedrev, med deres egne P80 og MET, det er en del af Alstoms leverence. Så det er i allerhøjeste grad Alstoms problem. Desuden kan du jo ikke bare aflåse alle sporskifter, så kan man jo naturligvis ikke kører den trafik og det antal tog der er brug for og lagt køreplan til.
Man kunne begynde at vælge leverandøree der er i stand til at overholde kontrakter? Og naturligvis indeholder kontrakten da en klausul om ingen levering (tid, kvalitet, omfang) = ingen betaling (+ bod). Så er det bare forfra med de samme penge hos ny leverandør, og denne nuværende leverandør væk fra fremtidige budrunder.
Nemt.
så er den gal igen. kort og godt.
Tja, du burde jo egentlig have både en thumbs op og ned. Det er godt nok nemt et blive en sur gammel mand når emnet er offentlig IT. :-(
Hvorfor potentielt thumbs down? Der vælges konsekvent leverandører i dag ud fra uhensigtsmæssige parametre, både i offentlige og private projekter.
Der skal bare skal opfyldes pris og vilkår, de billigste som lover at opfylde vilkårene får kontrakten. Samme kontrakt indeholder så ikke tilstrækkelige exits ved manglende performance, og leverandøren kan herudover konsekvensfrit byde på og vinde fremtidige udbud.
Det afholder kompetente leverandører fra at vækste og blive billigere med tiden.
Vi fortæller kunden når det de ønsker ikke kan leveres til de forelagte vilkår og pris. Så går opgaven til en anden, ofte nogen som historisk har bevist de ikke kan levere det efterspurgte. Rinse and repeat. Vores (vestlige) verden hænger ikke længere sammen pris og kvalitetsmæssigt. Det er totalt åndssvagt.