Eksperter om DSB’s plan for førerløse S-tog: Det bør I gøre hurtigere

Eksperter om DSB’s plan for førerløse S-tog: Det bør I gøre hurtigere
Illustration: Astrid Maria Busse Rasmussen, DSB. Se større version
DSB tager sig betragtelig bedre tid til at udvikle førerløse S-tog, end tidligere analyse fra Rambøll lagde op til. En uafhængig vurdering af DSB’s plan anbefaler at undersøge, om tempoet kan skrues op.
Indblik 17. maj kl. 05:07
errorÆldre end 30 dage

Tidligst i 2039 kan fuldautomatisk drift på hele S-banen være i drift, lyder det fra DSB, som skitserede vejen dertil i forrige måned. Dermed har udsigten til at køre med førerløse S-tog i København rykket sig næsten 10 år, siden den politiske aftale om automatisering af S-togene blev indgået i 2017.

Det konstaterer Deloitte, som på vegne af Transportministeriet har kigget DSB over skuldrene og foretaget en uafhængig vurdering af projektet, en såkaldt EQA (ekstern kvalitetsvurdering).

Deloitte noterer i EQA-rapporten, som Ingeniøren har set, at Rambøll i sin rapport ‘Reorganisation of the S-bane for driverless operation’ fra maj 2017, som dannede grundlag for den politiske beslutning om at satse på førerløse tog samme år, “på alle leverancer vurderer behov for markant mindre tid end DSB”.

Eksempelvis vurderer Rambøll, at udbudsfasen efter politisk beslutning vil vare samlet set to år. DSB vurderer, at det skal tage tre gange så lang tid, seks år, at sende nyt rullende materiel, detekteringsystemer og vedligeholdelse i udbud.

Automatisering udskydes i 10 år

Den samlede program- og transitionsplan strækker sig, som DSB ser det, samlet set over 20 år. Udrulningen af de nye fuldautomatiske tog påbegyndes i pilotdrift på Ringbanen medio 2029, og den endelige fuldautomatiske drift på hele S-banen forventes opnået i 2039.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden