Eksperter: Ministers nye undersøgelse farver næppe plug-in hybridbilerne grønnere
»Lige nu er der flere undersøgelser af danskernes brug af plug-in-hybridbiler. Det er godt«.
Sådan lød det fra daværende skatteminister Morten Bødskov (S) i slutningen af januar, da en undersøgelse fra Vejdirektoratet, som MobilityTech havde fået aktindsigt i, kunne dokumentere, at danske plug-in hybridbiler udleder mere CO2 end tilladt.
Men da der ifølge ministeren endnu var flere undersøgelser, end den ene fra Vejdirektoratet, på vej, ville ministeren ikke kommentere på undersøgelsens resultater, men hellere afvente resultaterne fra “en omfattende spørgeskemaundersøgelse af danskernes brug af plug-in hybridbiler,” der blev sat i gang af Skatteministeriet før jul.
Undersøgelsen, som udarbejdes af Danmark Statistik, skal efter planen omfatte alle cirka 60.000 private brugere af en plug-in hybridbil, og den kan ifølge den nu forhenværende skatteminister give os “et mere fyldestgørende og helhedsorienteret billede” af kørslen i plug-in-hybridbiler.
MobilityTech erfarer, at 35.000 plug-in hybridbil-ejere ser ud til at have svaret i undersøgelsen, og at den forventes afleveret til ministeriet i uge 8.
Allerede nu kan man dog spørge sig selv, hvad en sådan undersøgelse kan fortælle os om bilernes grønne egenskaber, som vi ikke allerede ved.
Beregner ikke CO2-udledning
Ifølge teamleder i Danmarks Statistik Bo Bilde har det med undersøgelsen ikke været hensigten at undersøge, hvad det præcise brændstofforbrug er i de enkelte biler.
»Vi foretager ikke en beregning af CO2 fra bilerne. Vi fremlægger de svar, respondenterne er kommet med, og hvordan man så vil omregne eller udlede noget om CO2 deraf, det blander vi os ikke i,« siger han.
MobilityTech har fået aktindsigt i et udkast til de 17 spørgsmål, Skatteministeriet ønskede at få svar på i spørgeskemaundersøgelsen.
Her fremgår det blandt andet, at respondenterne i undersøgelsen gerne skulle svare på, hvor stor en del af kørslen de selv vurderede, foregik på el. Eller hvor meget el der typisk blev “fyldt i tanken”, når plug-in hybridbilen lades op.
Anders Fjendbo Jensen, som er lektor på DTU, har fulgt sagen om plug-in hybridbiler nøje, og tidligere har han for MobilityTech sammen med professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau regnet på, hvor meget CO2 plug-in hybridbilerne udleder, baseret på hvad bilproducenterne og ladeoperatører har oplyst.
Han vurderer, at der på baggrund af Danmarks Statistiks data kan foretages nogle interessante analyser, særligt hvis der også foreligger information om biltype og husstand.
Men når alt kommer til alt er det spørgsmål 14, der er interessant i forhold til udledning, altså hvor stor en del respondenten selv anslår, foregår på el. Og her er undersøgelsen fra Vejdirektoratet, som MobilityTech kunne løfte sløret før, alt andet lige mere præcis, mener Anders Fjendbo Jensen.
»Data er der hentet direkte fra bilerne i stedet for ved spørgeskemaundersøgelse. Det er meget let for brugerne at komme til at overvurdere deres elkørsel ved sådan et spørgsmål,« siger han.
Formålet med undersøgelsen fra Danmarks Statistik skulle måske være at finde ud af, hvad der skal til for at få flere kilometer på el ud af plug-in hybridbilerne. For de kører for lidt på strøm, og det er der dokumentation for i adskillige undersøgelser, siger Anders Fjendbo Jensen.
Svært ved at huske
Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet er enig i, at det grundlæggende er et problem for spørgeskemaundersøgelser, at folk har svært ved at huske, og samtidig vil de gerne svare noget, som de synes, lyder godt.
»Så det er ofte ikke særlig validt. Man kan eksempelvis nemt svare faktuelt på, hvor mange biler der i husstanden, men at huske på, hvor ofte bilen lades op, er meget sværere at svare på. Faktisk er der ingen af de her 17 spørgsmål, som kan fortælle, hvor meget benzin de her biler faktisk bruger,« siger han.
Der er altså ingen grund til at tro, at undersøgelsen fra Danmarks Statistik skulle være bedre end de allerede kendte undersøgelser, fra Danmark og udlandet.
»Undersøgelsen fra Vejdirektoratet kan man meget vanskeligt kritisere for selve målingen af brændstofforbruget. For det er hentet direkte fra bilerne. Omvendt kan man godt kritisere den for, at der er tale om en speciel stikprøve af biler fra bestemt bilproducenter. Men det er svært at forestille sig, at det skulle forholde sig markant anderledes for dem, der ikke er med i undersøgelsen,« siger Mogens Fosgerau.
Anders Fjendbo Jensen kalder det bemærkelsesværdigt, at vi nu har den undersøgelse, som så præcist vi næsten kan komme, viser udledningen fra plug-in hybridbiler, og så mener bilbranchen, FDM og regeringen alligevel ikke, at den er god nok.
Afventer samråd torsdag
Vi ville gerne have spurgt Skatteministeriet, hvorfor man i oktober måned vælger at sætte gang i spørgeskemaundersøgelsen om plug-in hybridbiler hos Danmarks Statistik, og om Skatteministeriet på det tidspunkt, undersøgelsen sættes i gang, er bekendt med, at der arbejdes på en undersøgelse af plug-in hybridbilernes brændstofforbrug hos Vejdirektoratet.
Skatteministeriet oplyser, at man ikke svarer på spørgsmål inden det samråd, som skatteministeren er indkaldt til torsdag i denne uge.
Det sker, mens De Radikale ifølge DR sammen med resten af støttepartierne har krævet, at den politiske aftale om afgifter på plug-in hybridbiler bliver genåbnet med henvisning til Vejdirektoratets undersøgelse.
MobilityTech følger samrådet med skatteministeren torsdag.
