Efter testproblemer på Odense Letbane: Derfor fravalgte vi Aarhus-løsningen

Letbane-tog inspiceres.
Illustration: Lasse Olsson / Odense Letbane. Se større version
Efter ufrivillig pause på flere måneder kan Odense Letbane nu gennemføre testkørsler på hele strækningen. Vi har talt med teknisk direktør i Odense Letbane, efter selskabet har fået kritik af Banedanmark for at vælge uprøvet metode.
10. januar kl. 05:55

Lige nu sidder der personer langs Odense Letbane og holder øje med, om køreledninger knækker.

Det er betingelsen for, at Banedanmark har givet tilladelse til, at der for første gang kan gennemføres testkørsler på hele den 14,5 kilometer lange strækning fra Tarup til Hjallese.

Den sidste af 640 kørestrømsmaster blev ellers sat op i maj, men testkørslerne har været bremset af, at Banedanmark ikke mener at have fået dokumentation for, at letbanestrømmens påvirkning på nærliggende gamle signalanlæg, der skal dirigere regionaltogene, ikke kan føre til fejl.

Den dokumentation er nu i det store hele på plads. Både i de situationer, hvor letbanen kører med normal drift og i tilfælde med større belastning.

»Vi lavede blandt andet en kortslutningstest, hvor vi trak næsten 10.000 ampere gennem letbanesystemet, der er det maksimale. Testen viste, at den del, der som krybestrøm fandt over i Banedanmarks system, var meget lille og langt under grænseværdierne,« siger Steen Lykke, der er teknisk direktør i Odense Letbane, men her fra årsskiftet avancerer til adm. direktør.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.