DSBs backup-plan til førerløse S-tog: Går det galt, kan der installeres førerkabine

I 2039 mener DSB at den sidste lokomotivfører kører S-tog.
I 2039 mener DSB at den sidste lokomotivfører kører S-tog. Illustration: Rene Strandgaard. Se større version
Togselskabet mener selv, at en længere dataopsamlingsperiode og pilotprojekt på Ringbanen kan forebygge en ny jernbaneskandale.
3. maj kl. 10:39
errorÆldre end 30 dage

DSB foreslår at gå allerforrest i den teknologiske udvikling, når S-togene ifølge en politisk beslutning fra 2017 skal køre førerløst om mindre end 10 år.

Det bliver nemlig for dyrt at indhegne banen og indføre perrondøre. Derfor vil togselskabet i stedet forhindre kollisioner med et hidtil uprøvet samspil mellem akustisk detektion langs sporene og sensorer forrest på togene.

Løsningen bliver endnu mere unik af den komplekse 170 kilometer lange S-bane, som bevæger sig gennem både natur og by, og hvor tog med en topfart på 120 kilometer i timen bevæger sig hurtigere end andre bybaner.

Men det har simpelthen ikke været muligt at finde en samlet løsning på udfordringen, og derfor er DSB nødt til at kombinere »kendte og ikke-velafprøvede løsninger og påtager sig en rolle i design og test heraf«.

Hos flere eksperter, som ing.dk har talt med, rejser den formulering advarselsflag i kølvandet på IC4-skandalen og ikke mindst Banedanmarks uheldige udrulning af de nye signaler.

Men DSB har en robust plan, mener DSB's direktør for strategi og togmateriel, Jürgen Müller, som har ansvaret for automatiseringen af S-tog.

»Vi er meget klar over at det her vil kræve en masse fintuning og tilpasning til konteksten. Og derfor har vi indlagt en meget lang testperiode til et proof of concept,« siger han.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden