DSB klar til nyt stort indkøb: Sender flere hundrede førerløse S-tog i udbud


Forligskredsen bag Infrastrukturaftale 2035 har givet DSB tilladelse til at sende indkøb af nye S-tog i udbud.
MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger.
Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.
Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
I projektet må nødvendigvis indgå en endestation Roskilde Vest, for eks. beliggende ved strkn. 4 (Køgebanen), for ikke at overbelaste Roskildes centrum omkring den eksisterende station med motorkøretøjer og for i øvrigt at lokke pendlere længere vestfra over i togene.
Det vil kræve at i det mindste nogle af de nye S-tog indrettes så de kan køre på alle de i området forekommende kørestrømsystemer, herunder også 25 kV AC og det kan de så lige så godt gøre helt fra Høje Taastrup. Med moderne kraftelektronik vil det vist ikke koste særlig meget i hverken plads, vægt eller økonomi.
Ps. Ved godt at det tidl. togekspeditionssted Roskilde Vest blev lagt ved strkn. 5 (Sjællandske Nordvestbane) men fra Roskilde oplyses det at man på de kanter nu er blevet mere indstillede på at ville lægge en evt. kommende Roskilde Vest ved strkn. 4.
Roskilde Vest, erslev
Hele det projekt med S-tog til Roskilde burde begraves, istedet skulle man bruge pengene på 3.-4. spor mellem Høje - Taastrup og Vigerslev.
Det vil sikre at man fortsat kan køre IC-tog via Roskilde, og regionaltog til lufthavnen.
Hvis man fjerner to fjernspor, så kan der blive problemer med regionaltogsbetjeningen af Trekroner og Hedehusene.
Den sydlige del af S-banen er i forvejen den mest belastede, så vil man tilføje yderligere et "eksprestog" i lighed med Køgebugt- og Frederikssundbanerne. Det vil kræve 36 togkanaler i timen, lige nu har man kun 30 !
To-strøms S-tog er spil af penge, sikringsanlæg og perronhøjde er forskellige, så man kan ikke køre fjern og S-tog på samme bane. Bemærk at de kommende IC-5 kun kan køre på 25 kV, så de kan ikke køre IC-tog til Flensborg eller Ystad. To-strømstog skal man kun anskaffe hvis man har et reelt behov. EB kan pricipielt køre i Sverige, men de er foreløbigt ikke godkendt til kørsel i Sverige, for det har man ikke behov for.
Der er tale om 226 nye S-tog, der på sigt skal kunne køre førerløse.
Det vil formentlig ligne S-toget vi kender, men skal kunne både med og uden elektrofører.
Det eneste "first mover" element ved ERTMS, er at man vil køre hele regional- og fjernbaner med v3.x; det vil med GSM-R primært give problemer ved "store" stationer: KbhH, Århus, Roskilde, Ringste, Frederecia m.fl..
Det svarer lidt til, at man vil tage en studentereksamen ved kun at tage 3.g.
Snart starter Metroen fra Nordhavnen til Ny Ellebjerg. Hvorfor ikke tage tyren ved hornene og ændre linje F til en del af metroen fra Ny Ellebjerg til Hellerup, med senere mulighed for at forlænge fra Hellerup til den eksisterende metro i Nordhavnen /Refshaleøen. Linje F kører i dag alligevel som en metrolinje med korte intervaller og tæt mellem stationerne. Her vil de lette metrotog fungere langt bedre end de store røde S-tog. Kræver naturligvis en ombygning af perroner og sikringsanlæg, men formentligt langt hurtigere og billigere at etablere inden 2029.
Her vil de lette metrotog fungere langt bedre end de store røde S-tog.
Metrotog: 39 m, 52 ton, 630 kW, 96 sidepl. 204 ståpl. total 300 pl. SE-tog: 42,6 m, 63 ton, 830kW, 150 sidepl. 180 ståpl. total 330 pl.
Det er vist ikke en vægtforskel der berettiger et systemskifte.
med senere mulighed for at forlænge fra Hellerup til den eksisterende metro i Nordhavnen /Refshaleøen.
Nu kommer Linje F ind midt i Hellerup station , med mulighed for at fortsætte mod Klampenborg eller Holte, d.v.s. i retning mod nord. Så en forbindelse til Nordhavnen vil kræve en meget stor omlægning, i praksis økonomist urealistisk.
Udover perroner og sikringsanlæg, kræver det total udskiftning af kørestømssystemet. Der er "Money for nothing", det koster en masse penge, men der giver ikke flere tog eller flere skinner. Det samme gælder for S-tog til Roskilde og Helsingør.
Nu findes der en del plads langs siderne af Hellerup station og også i midten. Så med en fornuftig sporomlægning bør det være muligt fx ved at ændre spor 8 til metro og evt. tilføje et nyt spor 9 på siden ud mod Estersvej. Hvis linjen senere skal forlænges mod Nordhavn /Refshaleøen (og måske Malmø) vil en undergrundsstation også være mulig.
Her vil de lette metrotog fungere langt bedre end de store røde S-tog.
Forhåbentligt er tanken med det nye udbud netop at lave mindre tog som kører tættere. Det er det som førerløse tog kan, og som tog med lokomotivførere har meget sværere ved. Dog vil det ift. metroen være godt at beholde den højere topfart fra de eksisterende S-tog.
Forhåbentligt er tanken med det nye udbud netop at lave mindre tog som kører tættere.
Nej formåler er øge kapaciteten. Der køre allerede op til 30 tog i timen gennem røret, d.v.s. med 2 minutters interval. I praksis kan man ikke køre med mindre en 90 sekunders interval, toget skal til perron, udveksle passagerer og ud igen. Så der er ikke så mange flere tog man får plads til, man kommer ikke til at bryde med den nuværende 10 minutters drift på den ydre del, for så mange flere togkanaler får man ikke. Men der bliver flere pladser.
Det er der da ingen grund til. S-togene er store, ja, men der er stadig meget lette, har høj acceleration - og så har de en stor passagerkapacitet i forhold til deres længde. Det nuværende CBTC-anlæg er allerede forberedt på førerløs drift. Det "eneste" man mangler er nye tog, og detekteringsmekanismer til at sørge for sikkerhed omkring stationerne.
Det vil nok også kræve nyt kørestrømsanlæg, Metro tog har ikke pantografer, ligesom spændingen et anderledes. Hvorfor det skulle være billigere er svært at se. Herudover vil det formodentlig kræve at driften på ringbanen indstilles i anlægsperioden.
Måske er det nu man skal tage springet og afskaffe den gamle 1600V jævnstrømsteknologi, som man har kørt på siden 1934 (Dengang strøm på ingen måde var grøn energi, men produceret på kulfyrede kraftværker) I øvrigt er det ikke første gang at ringbanen bliver lukket i en længere periode.
Måske er det nu man skal tage springet og afskaffe den gamle 1600V jævnstrømsteknologi, som man har kørt på siden 1934
Nej, DC er optimalt til bybaner, for det kræver mindst muligt udstyr i toget. Med de lange stræk til Køge, Frederikssund og Hillerød er det heller ikke en fordel at gå ned til 750 V DC, som Metro, Letbane, Berlin S-bane, Oslo og Stokholm T-bane.
Igen et systemskifte vil i høj grad være "Money for nothing"
Så med en fornuftig sporomlægning bør det være muligt fx ved at ændre spor 8 til metro og evt. tilføje et nyt spor 9 på siden ud mod Estersvej.
Hvis linjen senere skal forlænges mod Nordhavn /Refshaleøen (og måske Malmø) vil en undergrundsstation også være mulig.
Det ændre ikke på at banen vil have indkørsel fra syd, og toget skal vende kørselsretning for at komme til Nordhavnen. D.v.s. der skal laves en vendesløjfe i tunnel, det er dyrt, meget dyrt !
Hvis man absolut vil ind til Nordhavn, så kan man bruge det gamle frihavnsspor, fra Ryparken Station, det er kun enkeltspor, og det kommer vinkeret ind på Nordhavn metrostation. Og så misten man forbindelsen til Hellerup. Og så er det jo heller ikke helt billigt !
Metro-togene er i øvrigt optimeret til kørsel i tunneler, med et mindre frirumsprofil. Hvor S-toget er bygget til kørsel over jorden, optimeret til at give mest mulig plads på en begrænset perronlængde. Hele linje F køre over jorden, og har begrænsen perronlængde.
Her vil de lette metrotog fungere langt bedre end de store røde S-tog. Kræver naturligvis en ombygning af perroner og sikringsanlæg, men formentligt langt hurtigere og billigere at etablere inden 2029.
Det vil også forbedre servicen for handicappede og ældre som kan bruge metroen uden hjælp men nemt kræver hjælp for at bruge S-tog.
Det vil også forbedre servicen for handicappede og ældre som kan bruge metroen uden hjælp men nemt kræver hjælp for at bruge S-tog.
Det kunne man også vælge at løse med de kommende 5. generation S-tog.