De er jernbanens mest efterspurgte eksperter - men om få år kan det være slut

Jernbane
Illustration: Banedanmark.
I dag er de såkaldte validatorer en kritisk ressource på jernbaneprojekter, men om ti år kan jobtitlen være udgået i Danmark. Den udsigt bekymrer dog ikke ung ingeniør på området.
7. februar kl. 05:07
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af de mest højtspecialiserede og krævende jobfunk­tioner på jernbanen i disse år kan om få år ende samme sted som skomageren og telegrafisten.

De såkaldte validatorer spiller en nøglerolle for elektrificeringen af den danske jernbane og udrulningen af nye signaler, to projekter der tilsammen har et budget på små 30 mia. kr. Men i takt med at projekterne nærmer sig afslutningsåret 2030, vil behovet for faggruppens ekspertviden falde og til sidst måske slet ikke være til stede.

Validatorens raison d’etre er tæt knyttet til de gamle signalanlæg, der i stort antal er placeret langs skinnenettet for at dirigere togtrafikken, men forsvinder frem mod 2030, når jernbanen overgår til et nyt digitalt sikkerhedssystem.

»Som det ser ud lige nu, vil jeg ikke sige, at der ser ud til at være mulighed for at få en lang karriere som validator,« siger Dorte Wang, afdelingschef i Atkins Danmark, der er landets største arbejdsgiver for validatorer.

Hun understreger dog, at det kan se anderledes ud, hvis man er villig til at se uden for landets grænser. Danmark overgår som det første land i Europa til det nye signalsystem ERTMS i storskala, men andre lande står over for en lignende transformation.

Få fuld adgang til MobilityTech

MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger