Concito om vognmandsvrede over prisen på el-lastbiler: 'De kan ikke betale sig - endnu'

23. maj kl. 05:0033
lastbilblokade
I protest mod den kommende kilometerafgift blokerer lastbiler vejen mandag d. 15 maj ved den københavnske indfaldsvej Folehaven. Illustration: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
En kilometerafgift vil gøre det dyrere at køre lastbil i Danmark for diesel- og benzinlastbiler, men selvom el-lastbilerne står klar, er det prisen på dem, der afskrækker vognmændene.

I den forløbne uge har vognmænd blokeret trafikale knudepunkter rundt om i landet i protest mod den kilometerafgift, som et flertal i Folketinget vil indføre i 2025. 

Afgiften indebærer, at lastbiler, der kører på diesel eller benzin, skal betale 1,30 kr. pr. kørt kilometer. For klima- og miljøvenlige lastbiler vil afgiften være på 0,2 kroner.  

Derfor vil det være nærliggende at tænke, at vognmændene blot ville udskifte deres gamle diesel-lastbiler til nye el-lastbiler for at undgå den dyrere afgift. 

Læs hele artiklen

MobilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med transport- og trafikløsninger.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til MobilityTech
Alt indhold på MobilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
33 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
23. maj kl. 23:52

Afgift på dieselbiler uden partikelfilter om igen. En afgift, som det koster alt for meget at undgå, og dermed sikrer man, at de bliver ved med at betale afgiften - indtil ellastbiler falder til under det halve i indkøbtpris.

22
23. maj kl. 16:43

Tid til opladning. Jeg har talt med en stor svensk operatør som har anskaffet sig en ellastbil som forsøg. Der er ganske utilfredse med den ekstra logistikudfordring og det tidsforbrug der er på opladning, og de ser ingen fremtid med eldrift i deres forretning.

Hvis eldrift skal være anvendelig for dem skal lasbilerne have udskiftelige batterier. Det kan både være et system de selv etablerer, eller et generelt system.

16
22. maj kl. 16:28

Regneeksemplet med 65 øre på en flaske dyr fransk boblevand er da meget morsom, og det giver let det indtryk, at det er harmløst at pålægge en afgift på 130 øre pr kørt kilometer, men husk så lige at det er ALLE varer, der bliver kørt ud til kunderne - incl nethandel ;-) Selv om en del vil kunne komme til at køre på skinner(!), vil den næstsidste del af turen altid blive på en lastbil, indkøbsmekkaet ligger jo meget sjældent lige ved godsbanegården. Og prøv så lige at regne et realistisk eksempel igennem med de forudsætninger, jeg gætter på, det bliver mærkbart for hr og fru Danmark.

18
23. maj kl. 12:52

Og så indkasserede jeg da lige et par håndfulde nedadvendte mundvige og tommeltotter for at påpege, at den afgift, som vognmændene protesterer imod på vores allesammens vegne, vil ramme bredt og hårdt på ALLE varer, vi ikke dyrker i egen køkkenhave. Jeg har da ellers stadig en rest af tro på, at man i dette forum hylder de gode ingeniørmæssige principper om, at Sager skal belyses bedst muligt fra alle vinkler, før man tager sin beslutning - uanset at man måske netop har været irriteret af at blive forsinket af en lovligt varslet lastvognsblokade.

24
23. maj kl. 17:39

Ja, man får masser af thumbs down når man ikke pisser i den med den vind som journalisten prøver at skabe. Til gengæld er det min oplevelse at de thumbs up jeg giver til indlæg har det med at forsvinde igen, hvis de ikke lige passer på førnævnte vind. Du er ikke til en debat, men til et vækkelsesmøde for dem med de rette meninger, som defineret af Ingeniøren.

26
23. maj kl. 19:14

Til gengæld er det min oplevelse at de thumbs up jeg giver til indlæg har det med at forsvinde igen

Altså du mener seriøst at der er nogen i redaktionen som fifler med dine specifikke thumbs?

JEg har aldrig observeret det du beskriver. Men jeg mangler desværre at de er farvekodet ordenligt så man kan se hvor i tråden man er nået til.

19
23. maj kl. 13:34

Og så indkasserede jeg da lige et par håndfulde nedadvendte mundvige og tommeltotter for at påpege, at den afgift, som vognmændene protesterer imod på vores allesammens vegne, vil ramme bredt og hårdt på ALLE varer, vi ikke dyrker i egen køkkenhave.

Kan du da designe et eksempel hvor en stor lastbil, køre langt med et meget lavt stykantal? for det er jo stykantallet som gør at vi ikke bliver ramt på dagligvare, pakker fra Kina eller andre små ting som vi transporterer land og rige rundt hver eneste dag...

Ingen tvivl om at det bliver mærkbart for en flytning, hvor der kun er en vare der skal flyttes (f.eks. 500 km, af 1,3 kr/km = 650 kr) men det bliver ikke mærkbart for al den dagligdagskørsel hvor der er 10-20.000 enheder som prisen skal fordeles ud på...

20
23. maj kl. 15:58

Nej nu hverken kan eller vil jeg konstruere endnu et tænkt eksempel, jeg er bare ude på at henlede opmærksomheden på, at kilometerafgiften vil komme til at belaste alle de varer, vi bruger hver dag og derfor har et væsentligt forbrug af, jeg gætter på, at rugbrød, mælk, kød og æg fylder mere i danskernes hverdag end tidligere nævnte champagne, men de fylder nok ca det samme i lastbilen.

28
23. maj kl. 20:11

6,5 øre var det. Men det var nu også bare for at skabe et billede, der var til at forholde sig til.

Meningen med afgiften er jo at det skal motivere til forandringer. Der er ikke meget på markedet lige nu, som kan bruges. Men afgiften er jo heller ikke trådt i kraft endnu. Så i første omgang er det noget med at vognmændene skal fortælle deres leverandører at de skal se at komme i gear.

Dernæst er det givet at ikke al transport kommer til at slippe for afgift til at starte med. Men der hvor det kan lade sig gøre, kommer dem der omstiller sig til at have en fordel. Og der hvor det ikke lader sig gøre bliver man lige lidt ekstra motiveret for at optimere last og rute. Men rigtigt mange km vil kunne køres uden emissioner i 2030, hvis man begynder at tænke i de baner nu. Måske vil afgiften betyde, at for noget godstransport bliver lastbiler udkonkurrereret af skib eller tog. (tudekiks?)

Og hvorfor lader man som om at afgiften (som selvfølgelig kommer ud af forbrugernes lommer i sidste ende) er penge der bare forsvinder? Det er gode kroner i fælleskassen. Vi kan hæve boligstøtten, sænke momsen på grøntsager eller give statsstøtte til bygning af ladeinfrastruktur for de penge. Eller sænke topskatten for den sags skyld.

At afgiften et stykke ad vejen afløser andre afgifter og vignetter, som i praksis (som jeg læser andres indlæg) har fungeret som ulovlig subsidiering af danske vognmænd, kan jeg da godt forstå man er træt af. Men den konto vinder man nok ikke meget sympati på.

Alt i alt, kan jeg godt forstå at vognmændene og deres chauffører er trætte af det og har lyst til at demonstrere. Men at de forsøger at bilde os ind, at det er et samfundsproblem og forsøgte at tage os alle som gidsler forrige mandag. Det synes jeg ikke er ok. Helt forkert, faktisk.

Der hvor jeg synes den er lige stram nok er varslingen. Der er meget lille mulighed for at nå at omstille på så kort tid inden afgiftens indfasning starter. Så to års længere varsel og så måske en hurtigere op-rampning, ville nok være mere rimelig.

Og hen ad vejen er det selvfølgelig meningen at afgiften skal gå imod 0 igen, efterhånden som omstillingen sker. Hvis vi så i mellemtiden har brugt provenuet til at betale pædagoger og veje, så har vi balladen, men det er en anden snak.

33
24. maj kl. 17:03

Og hen ad vejen er det selvfølgelig meningen at afgiften skal gå imod 0 igen, efterhånden som omstillingen sker. Hvis vi så i mellemtiden har brugt provenuet til at betale pædagoger og veje, så har vi balladen, men det er en anden snak.

Nej, hvorfor skal man subsidiere den næstmindst miljøvenlige transportform?

At bruge provenuet til at betale pædagoger med er nok en tvivlsom vej at gå (hmm elafgift hmm), men det er da kun rimeligt at transportomkostningerne for en vare også dækker den vejvedligehold etc., som transporten bevirker. Hvis en vare ikke kan bære de reelle omkostninger ved transporten, så skal man da lade den være.

Det kan ovenikøbet være vi bliver lidt mindre sårbare, hvis varerne ikke partout skal fragtes den halve jord rundt.

Og så forstår jeg faktisk ikke den voldsomme modstand fra den danske del af branchen. Afgiften rammer jo også de udenlandske vognmænd, der virkeligt betaler en latterlig lav takst for at køre på de danske veje.

30
23. maj kl. 23:23

Der hvor jeg synes den er lige stram nok er varslingen. Der er meget lille mulighed for at nå at omstille på så kort tid inden afgiftens indfasning starter. Så to års længere varsel og så måske en hurtigere op-rampning, ville nok være mere rimelig.

De har vidst det kom siden mindst 2020. Måske ikke de eksakte detaljer men i grove træk. I EU rider man ikke samme dag som man sadler, så naturligvis kommer et EU krav om km afgift ikke fra en klar himmel uden varsel.

29
23. maj kl. 20:53

Hvis der var tale om indførelse af restriktioner, ville varslet være for kort.

Men dette er jo netop ikke restriktioner. Hvis en vognmand vil fortsætte med at køre diesel, kan han bare fortsætte. Det bliver ikke pludseligt forbudt for ham at køre i dieselbilerne fra 2025.

Den nye lovgivning er blot et kærligt puf i den rigtige retning. Ikke andet. Og et kærligt puf behøver ikke noget langt varsel.

21
23. maj kl. 16:14

Jeg læste et sted, at en pakke leverpostej ville stige med mindre end 6ører. Ganger man det op på alle dagligvareindkøb her i husstanden og fordeler ud på personer, så har jeg svært ved at forestille mig, at det bliver mere end 100kr/person/år, nok noget lavere.

Så en mulig meget lille ekstra-regning for den almindelige forbruger, men et større økonomisk incitament for vognmændende til at omligge driften.

Og vognmændene skal heller ikke tage mig som gidsel og hævde at de gør det for alle os forbrugere. De gør det for deres egen skyld, ingen andres

23
23. maj kl. 17:36

Ifølge vognmandsorganisationen ITD's hjemmeside køres der ca 1,5mia km i lastbil om året i Danmark, det bliver til lige i underkanten af 2 runde mia i km-afgift. De kan fordeles på de små 6mio danskere, vi er ifølge Danmarks Statistik (som forventer, vi runder de 6mio i -26), derved får gennemsnitsdanskeren en regning på ca 330,- om året, og gennemsnitsfamilen på 4 må så op med 1320,- årligt eller 110,- om måneden - du har ret i, det ikke er store summer, men det svarer dog til lørdagsslikket? Tak for den hyggelige snak i en god tone.

25
23. maj kl. 18:37

Statistikken siger vel kun, at danske lastbiler kører 1,5mia. km om året, ikke at det er i Danmark? Så de 2mia er vel for højt sat som afgift der skal betales af danske lastbiler? En del af transporten er vel også transitkørsel, ikke nødvendigvis til danske forbrugere?

1,5mia. Km delt på 43.147 lastbiler, giver 35.000km/lastbil, eller en afgift på 45.000kr/lastbil

Så i ren statistik, så er det altså ikke en voldsom afgift pr lastbil.

27
23. maj kl. 19:33

Nu er vi ovre i statistik-gymnastik, men jeg kan se, du har besøgt ITD's side, så vi har de samme oplysninger ;-) I min verden er 45kkr nu ikke småpenge, når det så endda kommer oven i alle de andre udgifter - men lad det nu ligge, jeg har nået min pointe: at det ikke er ren pjat og hysteri, når vognmændene påpeger, det vedrører os alle mærkbart (og mere alvorligt end 1 (eller 0,1) promille af en flaske gylden fransk druesaft).

11
22. maj kl. 12:06

Det er på ingen måde rentabelt at køre på el med de nuværende priser på lastbiler. Det er heller ikke sikkert, at strømmen bliver meget billigere end diesel.

Så derfor: Betal afgiften (som er dikteret af EU), og læg den oven i prisen på transport af varer. Færdig, bum!

Transport med lastbil bliver i størrelsesorden 10% dyrere pga. denne km-afgift.

10% af et i forvejen lavt tal = ligegyldigt for forbrugerne.

12
22. maj kl. 12:43

Så derfor: Betal afgiften (som er dikteret af EU), og læg den oven i prisen på transport af varer. Færdig, bum!

Yes - fuck miljø og klima. Bare der kommer flest mulig penge i kassen.

Med lidt held ordner markedet dog resten, fordi de store virksomheder skal aflægge ESG regnskab og derfor ikke vil stemples for at købe sort transport.

15
22. maj kl. 15:28

Yes - fuck miljø og klima. Bare der kommer flest mulig penge i kassen.

Det var overhovedet ikke det, der var mit budskab, men at det giver ingen mening at spærre vejene for almindelige mennesker, når de bare kan lægge afgiften oven i prisen.

Der er overhovedet ingen grund til at en batterilastbil skal koste mere end 3 gange så meget som en diesel-ditto, så det er op til producenterne at sælge dem til realistiske priser.

Distributionsselskaber skal også betale en høj pris pr. installeret MW/ampere, når der ikke er ladestationer. Langturslastbiler har slet ikke muligheden for at fungere, som det er i dag. Men nuvel, de kan relativt hurtigt komme op at stå.

Igen, min pointe var, at det betyder ikke noget for mig som forbruger at skulle betalt km-skatten, så lad venligst være med at protestere, og sige det går ud over mig, hvis ikke de gør det.

17
22. maj kl. 19:29

Det var overhovedet ikke det, der var mit budskab, men at det giver ingen mening at spærre vejene for almindelige mennesker, når de bare kan lægge afgiften oven i prisen.

De havde ingen problemer med at opkraeve braendsstoftillaeg paa forsendelser for nogen aar siden da braendstoffet var dyrt i en periode. Saa de kan vel bare omprogrammere en linie i fakturaprogrammet.

Hvis de altsaa er holdt op med at opkraeve braendstoftillaeg....

14
22. maj kl. 13:16

Med lidt held ordner markedet dog resten, fordi de store virksomheder skal aflægge ESG regnskab og derfor ikke vil stemples for at købe sort transport.

Det behoever du ikke meget held til. Det vil komme helt automatisk.

Det er ogsaa derfor transportbranchens klynken lige nu hurtigt vil blive glemt som et lille hul i vejen. De er trods alt ikke andet end udbydere af basale serviceydelser. Det bliver i sidste ende kunderne der kommer til at bestemme hvilke ydelser de vil koebe - incl. dieselfri transport.

Om det saa kommer til at tage 5, 8 eller 10 aar er i sidste ende ligemeget.

Der vil ogsaa komme en dag hvor Vestas vil forlange at transport af deres vindmoeller vil foregaa dieselfrit.

9
22. maj kl. 10:32

Hvis de samme forhold fra elbiler gælder for lastbiler, så må en el lastbil være langt billigere at eje efter 10 år. Lavere miljøafgift og meget mindre omkostninger til service. Det ved mange vognmænd måske ikke. Det der typisk skal skiftes er dæk, bremseskiver og AC luftfiltre.

8
22. maj kl. 09:42

Bare lige en perspektivering. Afgiften kommer fra et EU direktiv. Hvis vi antager at de øvrige lande implementerer den mage til os.

En flaske champagne fra Reims til Taulov = 1026 km. 1,3 kr/km. 34 paller i en sættevogn. 600 flasker på en palle.

6,5 øre mere for en flaske champagne. Det er nok ikke forbrugernes adfærd der kommer til at blive påvirket. Nok mere transportsektorens. Og de 6,5 øre ender jo i fælleskassen, så forhåbentligt går de til noget fælles gode eller tilbage til de vognmænd, der går forrest. F.eks. kunne de financiere en del af ladeinfrastrukturen.

10
22. maj kl. 11:06

En flaske champagne fra Reims til Taulov = 1026 km. 1,3 kr/km. 34 paller i en sættevogn. 600 flasker på en palle.

Er der nogen der kan komme med bare en god grund til at 34 paller champagne skal koeres med en lastvogn over 1000 km?

De skal s.. da puttes i en container og saettes paa et tog. Det er overhovedet ikke en tidskritisk transport. Det kan bare saettes i koe indtil der er nok til at sammensaette et tog nordpaa. Det kan sagtens tage en maaned. Hvis champagnen kom fra Kina ville det ikke vaere et problem.

EU kan starte med at forbyde vejtransport over 400km af ikke tidskritisk gods. Det bliver til mange gange 1,3 kr afgift der bliver sparet.

7
22. maj kl. 09:38

Nu kunne man ombygge diesel lastbiler til elektrisk drift efter Janus Electric koncept, det er forholdsvis nemt og kan forlænge levetiden væsentligt - og man kan starte med de mest forurenende først. Så længe effekten af elmotoren ikke overstiger effekten i den motor man erstatter burde det ikke være noget problem at få synet.

1
22. maj kl. 06:33

»Jeg tror, at det vil være rentabelt at køre på el i stedet for diesel et sted mellem 2025 og 2030" gættes der på, og alligevel gættes der også på 1300 ud af 43000 lastbiler i Danmark i 2030 kører på el. Man fattes ord.

Men alligevel: måske det kunne kaste en leder af sig fra Ingeniøren om at tekniske problemer kalder på tekniske løsninger, i stedet for den sædvanlige tærskementalitet med afgifter til befolkningsgrupper, der alligevel anses for politisk marginaliserede. Såsom små vognmænd, der ikke har råd til ladestationer i 400.000kr. klassen.

Artiklen peger også på at vores nabolande har en ganske anderledes tilgang hvor man støtter og hjælper til en omstilling som er til alles bedste. I danmark er universalnøglen desværre afgifter og højere skatter. Tærsk frem for positiv opbakning, glad for jeg ikke har gået i den slags børnehave, synd for vognmændene at de lever i en.

13
22. maj kl. 12:59

Jamen når Samfundet vil bestemme sådan en omstilling, må det være naturligt, at hvis der indføres en afgift/pisk, må provenu'et gå ubeskåret til at hjælpe de, omstillingen skal gå ud over som en beskeden gulerod, det kunne foreksempel være at Samfundet etablerer en væsentlig del af den nødvendige infrastruktur som elnet og ladestandere.

2
22. maj kl. 07:34

Såsom små vognmænd, der ikke har råd til ladestationer i 400.000kr. klassen.

Det er dyrt at være fattig... Hvis de mindre vognmænd ikke selv har råd til at installerer ladestandere, så vil der snart være firmaer der opbygger et ladenetværk for dem. Det kan være de gamle dieselpushere og det kan også være de nye leverandører til personbilsopladning, men fælles for dem er at det bliver dyrt for den enkelte vognmand.

De burde i stedet gå sammen, skaffe investeringsvillig kapital til at opbygge et andelsselskab, søge EU-midler og hvad de nu ellers kan få fat i af puljer til at opbygge et ladenetværk i hele EU. Det kommer til at tage år, men det bliver dyrt hvis de venter til andre løser opgaven for dem. De burde være proaktive i stedet for at klynke. De selskaber der tester det af nu, de får en stor erfaring og har en fordel i de kommende år, når deres egen struktur er bygget op og omstillet til de fordele/ulemper der er ved elopladning...

5
22. maj kl. 08:20

Helt enig. Vi ser det med personbilerne; nu hvor de gamle olieselskaber har konstateret at el som drivmiddel ikke er en døgnflue, bliver der i meget høj hastighed etableret kraftige ladestandere på utallige tankstationer, også langt ude omkring i de tyndt befolkede områder. Hvorfor gå glip af den forretning? Naturligvis vil det samme ske i takt med at kundegrundlaget i lastbilsegmentet vokser. Det er den gamle hønen-og-ægget historie, der som bekendt altid kræver at starte et sted. Incitamentordninger fra tilpassede rammevilkår er lige så gammel et virkemiddel til at få bolden til at rulle. Så en afgiftsændring er et ganske udmærket middel til at få sikret omstilling, og når den samtidig egentlig bare prissætter - kun delvist endda - vognmændenes samfundsmæssige træk på en fælles ressource (CO2- og partikelfri luft vi alle har krav på at indånde), og tilmed retter op på et tydeligt efterslæb på betaling til den fælles kasse for slid på den fælles betalte indrastruktur - så burde der spises en tudekiks og komme igang.

3
22. maj kl. 07:55

Så basalt set.. "De andre skal bare..." Med det argument så kan jeg ikke se hvorfor alle med mindre end 25km til/fra job ikke "bare" skal cykle og al bilkørsel i byerne forbydes og folk skal bare lade være med at købe alt muligt...

Hvis tingene var så enkel så var det nok sket men som oftes er dem der mener at" De skal bare" sjovt nok dem som ikke skal betale, ikke bliver berørt af konsekvenserne, ikke skal have bøvlet og ofte ikke aner ret meget om den virkelighed som "bare" skal rette ind

6
22. maj kl. 08:56

Hvis tingene var så enkel så var det nok sket men som oftes er dem der mener at" De skal bare" sjovt nok dem som ikke skal betale, ikke bliver berørt af konsekvenserne, ikke skal have bøvlet og ofte ikke aner ret meget om den virkelighed som "bare" skal rette ind

Det bliver vel os som forbrugere der i sidste ende skal betale for det, hvis det ender med at koste mere. Det er vel sådan set ok, med mindre det er så meget, så alt går i stå. Mange forslag går ellers på, at staten skal give tilskud. Det er da også en mulighed, men så lander regningen jo hos alle skatteyderne, og der gøres ikke noget for evt. at spare på unødvendig transport, som øgede omkostninger jo kunne give incitament til. Uanset hvad, så er det jo lidt en tvungen opgave at gøre noget ved udledningen fra transportsektoren.

4
22. maj kl. 08:11

Jeg er en af dem, der siger "de skal bare".

Og jeg er også en af dem, der skal betale. Jeg er forbruger, og vognmændene siger jo selv, at de sender regningen videre til forbrugerne. Hvilket er fint for mig.

Så jeg er i min fulde ret til at sige "de skal bare".