Godstrafik skal tages med i drøftelserne om lokalbanernes fremtid
Der er både samfundsøkonomiske og klima- og miljømæssige fordele ved godstransport på jernbanen, skriver en gruppe bestyrelsesmedlemmer fra IDA Rail og Forum for Nordisk Jernbane Samarbejde.
Lokalbanerne, de tidligere privatbaner, har ud over en vigtig funktion som livsnerve for mange landområders personbefordring, også betydning for det omgivende erhvervsliv. Noget der har været lidt overset de seneste årtier.
Der er i dag godstrafik på flere af lokalbanerne. Og der er underlag for godstrafik på flere andre lokalbaner. Det skal tages med når lokalbanernes fremtid drøftes.
Vil du have fuld adgang til MobilityTech?
MobilityTech er for professionelle, der arbejder med transport og trafik. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske og digitale løsninger til at fremme effektiv, sikker og miljørigtig transport af personer og gods.
Har I virkeligt regnet på de samfundsøkonomiske fordele?
Tak for en interessant teknisk gennemgang af evt. kørsel med gods på lokalbaner (og banenettet som helhed). I skriver at det er samfundsøkonomiske og klima- og miljømæssige fornuftigt at investere i mere godstransport på jernbanen. Men har I lavet en samlet analyse af dette?
Hvis vi f.eks. ser på terminalen (sidesporet) i Hirtshals, så er der lavet en stor offentlig investering her, Anlægsprojektet har krævet CO2 udledning fra entreprenørmaskiner, stålproduktion, beton, m.v. Selvom hele anlægsinvesteringen således tilkommer jernbanesektoren kvit og frit (betalt af skatteyderne), så er der yderst beskeden - ja næsten ingen - godstransport på den jernbaner. Det må jo betyde, at selvom nogle andre (skatteyderne) betaler, så er det stadigt ikke godt nok til at være et konkurencedygtigt alternativ. Når der endeligt kører et enkelt godstog, så er det jo i sagens natur trukket af et Dieseldrevet lokomotiv i mange år frem.
Billedet er vel ret ens mange steder. Der er investeret offentlige midler i et Havnespor i Esbjerg, der benyttes yderst sjældent. Der er investeret offentlige midler i store terminaler i Høje Taastrup og Taulow, der godt nok bruges, men jo ikke har rykket signifikant på balancen mellem banegods og vejtransport.
Nu argumenterer i for at der investeres en masse offentlige anlægsmidler i at opgradere lokalbanerne til at fragte jernbanegods (i sagens natur med Dieseldrevne lokomotiver). Når I nu hævder at det er en samfundsokonomisk og miljømæssig fordel, så kunne jeg godt tænker mig at se Jeres regnestykker bag det.