Mapping af tøjninger/spændinger på støbt Vestas-emne med neutroner fra ISIS neutronfaciliteten i UK.
Mapping af tøjninger/spændinger på støbt Vestas-emne med neutroner fra ISIS neutronfaciliteten i UK.

Foto : Vestas

Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner

Med neutronstråling kan man måle deformationer i krystalgitre, som kan omregnes til rest-spændinger i materialer. Metoden er dog endnu ikke fuldt anvendelig.
»Vi har nok en tendens til at overdimensionere, når vi laver store komponenter som rotornav,« siger Asger Sturlason fra Vestas med titel af Functional Lead for Nacelle Materials. Årsagen er, at det meget vanskeligt at estimere den restspænding, der opstår i støbegodskomponenter. Så det er bedre at være på den forsigtige side, selvom det koster materiale og dermed penge.
Vil du have fuld adgang til IndustryTech?

IndustryTech er for professionelle i industri- og produktionsvirksomheder. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger, så du kan navigere i en digital og automatiseret virkelighed.

Neutroner i Lund

Verdens største neutronstrålingsfacilitet European Spallation Source er ved at blive bygget i Lund i Skåne. Den vil stå færdig midt i 2020’erne.

Den vil sammen med synkrotronen, MAX IV ligeledes i Lund, der leverer røntgenstråling, og den såkaldte frielektronlaser XFEL i Hamburg være af interesse for danske forskere og virksomheder til mange former for materiale- og molekylestudier.

Læs også: Gode råd om materialeforskning på topklasseanlæg bliver gratis