Medgrundlægger af Copenhagen Atomics Thomas Jam Pedersen (tv.) og direktør for den danske afdeling af Alfa Laval Per Lund Hansen viser rundt i en renoveret kantine, hvor Copenhagen Atomics blandt andet bruger det tidligere køkken til forskellige eksperimenter.
Medgrundlægger af Copenhagen Atomics Thomas Jam Pedersen (tv.) og direktør for den danske afdeling af Alfa Laval Per Lund Hansen viser rundt i en renoveret kantine, hvor Copenhagen Atomics blandt andet bruger det tidligere køkken til forskellige eksperimenter.

Foto : Bjørn Godske

Renoveret kantine giver plads til ambitiøs start-up

Alfa Laval i Søborg vil gerne have flere start-ups indenfor dørene for at øge innovationen. Første virksomhed, der er flyttet ind i Alfa Laval Innovation House, er Copenhagen Atomics, som har slået sig ned i en renoveret kantine. 

Glohede varmevekslere og avancerede pumper er nogle af de helt konkrete teknologier som gjorde, at start-up-virksomheden Copenhagen Atomics valgte at flytte lokaler fra DTU i Lundtofte uden for København til en renoveret kantine hos Alfa Laval i Søborg uden for København:

»Vores teknologiske områder spænder bredt over kemi, overfladeteknologi, metallurgi og software, og med bare ti ansatte kan vi ikke have specialister på alle felter. Derfor har det utrolig stor værdi for os, at vi kan læne os op ad folk hos Alfa Laval, som har de kompetencer,« siger civilingeniør og iværksætter Thomas Jam Pedersen, der er medstifter af Copenhagen Atomics. Han har flere gode pointer med at rykke ind hos en industripartner, og dem kommer vi til senere.

For Alfa Laval har også en vigtig pointe med at ville invitere virksomheder som Copenhagen Atomics inden for i deres nyoprettede innovationshus. Det fortæller Per Lund Hansen, der er direktør den danske afdeling, som ud over udvikling af teknologi til fødevareindustrien blandt andet også har ansvaret for det globale udviklingscenter for dekantere til forskellige industrier.

»Grundlæggende vil vi have fokus på innovation, så vi generelt bliver hurtigere til at udvikle nye produkter. Hastigheden er simpelthen blevet vigtigere og vigtigere, og når det er menneskers viden, vi baserer os på, så er det helt afgørende, at vi kan komme i tæt kontakt med nogle folk, der kan have en betydning for Alfa Laval,« fortæller han og peger på forskellige danske og internationale inspirationskilder til, hvordan sådan et fællesskab kan føres ud i livet.

Der skal åbnes for viden

Siden beslutningen blev taget om at åbne dørene for start-ups, gik det relativt stærkt med at få Copenhagen Atomics ind. Konkret opstod kontakt via en erhvervskonference i november 2018. Per Lund Hansen understreger, at Alfa Laval selvfølgelig passer godt på sine forretningskritiske informationer og patenter, men at man derudover skal være parat til at lukke temmelig meget op:

»Vores motto er 'Don’t go alone', og det må vi også åbne temmelig meget for en virksomhed som Copenhagen Atomics, som jo også arbejder med energi og bæredygtighed,« siger han.

alfa laval copenhagen Atomics
Komponenter som pumper og varmevekslere, der kan klare ekstreme temperaturer, er et af de steder, hvor Alfa Laval og Copenhagen Atomics har fælles interesse inden for teknologiudvikling. Det fortæller medgrundlægger af Copenhagen Atomics, Thomas Jam Pedersen (tv.) og direktør for den danske afdeling af Alfa Laval, Per Lund Hansen (th.)
Illustration: Bjørn Godske

For Thomas Jam Pedersen er der ingen tvivl om, at der ud over udveksling af konkret faglig viden også er brug for, at den menneskelige kemi fungerer:

»Dét, at vi nu er indenfor hegnet, gør tingene meget nemmere, når vi skal udveksle erfaring og viden. Vi kan mødes hurtigt og bare kigge ind hos hinanden, nu hvor vi er på samme matrikel,« siger han og understreger samtidig, at der skal også være tillid mellem parterne. Derfor har Copenhagen Atomics og Alfa Laval underskrevet en række aftaler (NDA’er) omkring, hvad de må og ikke må fortælle:

»Det er jo ikke bare Alfa Laval, som har ting, de ikke vil have ud. Vi er heller ikke interesserede i, at vi fortæller dem noget, og så står vi som konkurrenter om et par måneder. Det kræver tillid, men det er vores erfaring, at tilliden vokser, når man går op og ned ad hinanden,« siger Thomas Jam Pedersen, som har erfaring fra flere tidligere start-ups og derfor værdsætter det kommercielle miljø, som Alfa Laval kan bidrage med.

En af de helt konkrete komponenter, som begge virksomheder håber at få noget ud af, handler om avancerede pumper og højtemperatur-varmevekslere. Derfor er kantinen, som Alfa Laval ikke længere havde brug for, også helt perfekt. Her er der både plads til kontorpladser og forsøgsopstillinger i det gamle spiseområde og håndtering af vådkemi i det tidligere køkkenområde.  

Det kræver god kemi

Så hvor selve de fysiske rammer passer godt med Copenhagen Atomics, så er det mindst lige så vigtigt, at der er en god kemi virksomhederne imellem:

»Det er vigtigt at gøre sig klart, hvor synergien mellem virksomhederne ligger, før man indgår en aftale, og vi er ret kritiske omkring, hvem vi vil tage ind. Det skal helst matche noget, vi har i forvejen,« siger Per Lund Hansen, som trods alt også understreger, at Alfa Laval har 13 forskellige forretningsenheder på globalt plan, så det er en bred palet af teknologier, som har deres interesse. Oven i de rent faglige muligheder for udveksling så er der også nogle rent konkrete som for eksempel fælles kantine, svejsemuligheder og forsendelser af pakker.

Første virksomhed er altså Copenhagen Atomics, men Alfa Laval har flere potentielle virksomheder i pipelinen, hvor der er en tilsvarende synergi. Når de så først er flyttet ind, så kan det ikke undgås, at nogle ikke passer ind i konceptet og derfor skal flyttes igen. Den risiko har de også hos Copenhagen Atomics. Men det er ikke noget, Thomas Jam Pedersen er specielt bekymret for: 

»Som start-up-virksomhed er det en risiko, vi er vant til at leve med. Det bliver man simpelthen nødt til, når vi ofte ikke engang ved, hvor næste månedsløn skal komme fra - sådan er kulturen,« griner han.

Per Lund Hansen indrømmer gerne, at aftalen mellem Alfa Laval og Copenhagen Atomics kan opsiges med meget kort varsel for begge parter:

»Men intentionen er, at vi gerne vil have det her til at lykkes, og vi har en tro på, at hvis vi har brugt energien på den indledende analyse af virksomhederne, så skal det nok komme noget positivt ud af det,« siger han.