Industrigiganter vil genskabe tilliden til IoT med blockchain

For at undgå leverandørafhængighed og sikre opbakning til nye former for datadeling arbejder industrigiganter som Bosch og bilproducenten Jaguar med at indføre blockchain-teknologier. Analysevirksomheden Gartner har dog skruet ned for sine forventninger til blockchain.
Håndværktøj, vaskemaskiner og biler. Hver dag bliver millioner af nye produkter forbundet online, så brugeren kan se, hvor langt vaskemaskinen er i sit program på afstand, eller så sikkerhedssystemet i bilen kan kommunikere med andre biler om farer forude.  
Vil du have fuld adgang til IndustryTech?

IndustryTech er for professionelle i industri- og produktionsvirksomheder. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger, så du kan navigere i en digital og automatiseret virkelighed.

Distributed ledgers

Et samlet begreb for decentrale databaser. En ledger er det engelske begreb for en hovedbog, altså den samlede opgørelse over alle transaktioner. Blockchain er det mest kendte og udbredte eksempel på distributed ledgers.

Fordi databaserne er decentrale, skal brugerne selv verficere hinandens transaktioner, modsat de centrale databaser vi kender fra eksempelvis den finansielle sektor, hvor bankerne godkender transaktioner.

IOTA

 

IOTA er en open source kryptovaluta, der fokuserer på kommunikation mellem maskiner og til transaktioner mellem maskiner. IOTA bruger den kryptografiske metoden orienteret acyklisk graf (DAG) i stedet for den mere traditionelle metode, blockchain. Det betyder, at transaktionerne ikke kræver en ekstern verifikation, hvilket betyder, at transkationen er omkostningsfri.

For at en IOTA-bruger kan sende en transaktion, skal brugeren først validere to andre tilfældige transaktioner. En sendt transaktion skal valideres et tilstrækkelig antal gange af andre brugere, før transaktionen kan blive accepteret som 'bekræftet' af modtageren.

IOTA bruger Winternitz hash-baserede kryptografisignaturer i stedet for elliptic curve cryptography (ECC). Den hash-baserede signatur er markant hurtigere end ECC.

IOTA har fået kritik for at bruge en selv-designet hashfunktion. I 2017 fandt sikkerhedseksperter en kritisk svaghed, der gjorde dem i stand til at lave egne signaturer. Efterfølgende erstattede udviklerne hashfunktionen med en SHA-3-version, som virker med ternære (i stedet for binære) operationer, og dermed fjernede sårbarheden.