Historisk gennembrud: Nu er giganter enige om et fælles industrielt internet

Den globale automationsindustri er for første gang nogensinde blevet enige om at udvikle en samlet kommunikationsprotokol, der skal dække fra sensor til sky
Når du sender en e-mail fra din computer til din kollega, tænker du sjældent over, hvordan din tekst bliver transporteret rundt på internettet, før din mail kan åbnes i den anden ende – det sker bare helt af sig selv.
starLog ind eller prøv 3 ugers gratis prøveabonnement for at læse videre

IndustryTech er for professionelle i industri- og produktionsvirksomheder. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger, så du kan navigere i en digital og automatiseret virkelighed.

Industriens internet

I industrien anvender man en række andre protokoller til ethernet end dem vi kender på det almindelige internet. For når automationssystemer kommunikerer med store fabriksanlæg, så skal man være sikker på at kommunikationen er stabil og at datapakkerne sendes og modtages i den helt rigtige rækkefølge. Samtidig foregår produktionen ofte i barske og hårde miljøer, som kræver ekstra foranstaltninger.

Feltbus

En industriel netværksprotokol til kontrol af industrielle netværk i realtid. Standardisering af feltbus-teknologien sker i slutningen af 1980'erne. Omkring 42 procent procent af alle industrielle netværk kører på feltbus-protokoller. De mest populære er Profibus, Modbus og CC-Link.

Industrial Ethernet

En deterministisk realtidsprotokol til ethernet. Der findes i dag over 20 forskellige industrielle ethernetprotokoller, men de mest populære er PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, og POWERLINK. Omkring 52 procent af alle industrielle netværk kører på industrielt ethernet.

OPC UA

Open Platform Communications - Unified Architecture. En platformsuafhængige protokol der bygger ovenpå TCP/IP stakken, den standard der bruges på det 'almindelige' internet. Bruges i dag i industrien til at opsamle historiske data, der kan sendes til cloud-platforme til videre analyse. Men bruges sjældent til realtidskritisk styring af automationsanlæg.

TSN: Time-Sensitive Networking

Et sæt standarder der oprindeligt er udviklet til realtidsstreaming af lyd og video i 2012. Bruges blandt andet til at definere hvordan man angiver tid i realtidskritiske applikationer.

OPC UA over TSN

De største automationsvirksomheder er enige om at udvikle en fælles industrielt kommunikationsprotokol der kører OPC UA over TSN, så man kan anvende OPC UA-protokollen til realtidskritiske applikationer i industrien.