Efter valget: Hvad siger industrien?

Foto : Perfect Lazybones | Bigstock

Efter valget: Hvad siger industrien?

Hvad skal en ny regering satse for at få erhvervslivet med på vognen? Er lave skatter afgørende eller skal der investeres i ny grøn teknologi. IndustryTech tager et blik på udmeldingerne efter valgdagen.

Valget er overstået, og nu er forhandlingerne gået i gang. Mange knaster skal ryddes af vejen, men set fra industriens side, er det, som om at der peges i to retninger: Dem, som traditionelt kæmper for lavere skatter og afgifter, flere veje og nemmere adgang til arbejdskraft, og så en gruppe af industrivirksomheder, der ser muligheder i den grønne omstilling og ikke er så bange for, at det vil kræve ekstra investeringer i forskning og uddannelse.

For nu lige at tage den stærkeste repræsentant for det første synspunkt, så kommer her et citat fra fungerende direktør for DI Kim Graugaard:

»Motoren for det danske samfund er en økonomisk politik, som øger beskæftigelsen i vores virksomheder, holder skatter og afgifter i ave – og sikrer ny fremgang. Det er afgørende, at en ny regering holder den motor ved lige og udbygger det økonomiske råderum frem for blot at bruge ud af det. Ellers er kursen sat mod en lavere velstandsudvikling – og færre penge at investere i alle de ting, vi ønsker os,« siger Kim Graugaard.

Når ret skal være ret, så skrive DI også, der skal skabes vækst og udvikling, så de mange valgløfter kan finansieres  – »samtidig med, at Danmark og danske virksomheder kan være med til at trække verden i en mere bæredygtig retning.«
 
Den retning er der nogle af landets virkelig tunge industrivirksomheder, der er klar til at sætte noget mere konkrete ord på. I Finans.dk før valgdagen skrev direktørerne for Grundfos, Danfoss, Rockwool, Velux og Synergi, at Danmark skal:
 
»øge ambitionerne og sætter et nationalt og bindende mål for energieffektivitet på 30 pct. i 2030. Bygninger udgør ca. 40 pct. af vores energiforbrug, og fire ud af fem bygninger vil også eksistere i 2050. Det er derfor afgørende at se på, hvordan eksisterende bygninger bliver mere energieffektive og sunde.«

Grundfos efterspørger investeringer

Efter onsdagens valg har Grundfos rundsendt et citat fra administrerende direktør Mads Nipper:
 
»Nu er stemmerne talt op, en ny regering skal sammensættes og der skal sættes handling bag valgløfterne. Vi støtter fuldt op om politikernes vigtige ambitioner for klimaet og samfundet. Vi er også bevidste om, at de løsninger, der er brug for, kræver investeringer. Derfor er det vigtigt, at de vilkår, erhvervslivet har, er så gode som muligt, så der er rum til at udvikle nye løsninger og finansiere de ambitioner, vi er blevet præsenteret for under valgkampen.«
 
Her skal man hæfte sig ved, at Grundfos forventer investeringer og finansiering til at udvikle nye løsninger for at nå politikernes ambitioner – og her er det selvfølgelig med særlig fokus på venstre side af Folketinget, som i skrivende stund ser ud til at løbe med regeringsmagten.

Hvis de løsninger inkludere mere vindkraft, så haster det nok hos vindmølleproducenten Siemens-Gamesa, som har været nødt til at afskedige 152 medarbejdere i Aalborg, fordi to havmølleparker (Vesterhav Syd og Vesterhav Nord) er blevet udskudt.

En af de mere markante stemmer i debatten er Jim Hagemann Snabe, der er  bestyrelsesformand for både A.P. Møller-Mærsk og Siemens. I forbindelse med årets VL-Døgn, hvor temaet var FN’s 17 verdensmål, og hvordan virksomheder kan se dem som en mulighed for at skabe vækst, siger han i et interview med Finans.dk:

»Fire år efter, at verdensmålene blev defineret i 2015, går det alt for langsomt. 820 mio. mennesker får ikke tilstrækkelig næring hver dag. 1 mia. mennesker har ikke adgang til elektricitet, og vi bruger stadig kul. Og det største problem af dem alle: Temperaturen her på kloden stiger stadig og vil fortsætte med at stige. Alle lande – også de rigeste som Danmark – er bagud.« 

Han understreger, at vækst og finansielle mål for en virksomhed ikke er i modstrid med verdensmålene: »ikke enten eller«, som han siger. Læs interviewet her.

Robotternes vigtigste udviklingsområder

Vi tager et spring til robotbranchen. Hvis der skal effektiviseres, både i det offentlige og i den private industri, så er der ingen vej uden om endnu mere automatisering. Mediet The Robot Report har udpeget de branchen, hvor det lige nu er mest hot med robotter i tiden frem mod 2025.

  • Listen, som kan læses her, indeholder følgende emner:
  • Sundhed og medico
  • Landbrug
  • Forbrugs- og husholdningsprodukter
  • Automotive og transport
  • Nødhjælp og udrykning
  • Militær og politi

Og når vi nu er ved landbrugsrobotter, så er det måske også en god idé at have styr på sikkerheden, hvis man overvejer at sælge dem med IoT-løsninger. 

Den norske virksomhed, T. Kverneland & Sønner (TKS), der blandt andet producerer fodringsmaskiner til landbruget, har gjort sig uheldig bemærket ved at udstyre en af deres maskiner med adgang via VNC. 

Det var ifølge T. Kverneland slet ikke meningen, at kunderne skulle udnytte, at de kunne tilgå maskinen andet en lokalt på gården. Læs hele historien på Version2