Cobotudvikling skal også omfatte rygepauser og akkordløn

Tunge løft og ensidigt gentagende bevægelser forsvinder, men der opstår masser af nye problemer, når kollegaen skiftes ud med en robot, hvis udviklerne alene fokuserer på teknologi og glemmer arbejdernes virkelighed, viser omfattende europæisk forskningsprojekt.
Så længe robotterne udfører deres opgaver i afskærmede bure, har de i bogstavelig forstand ingen sammenstød med deres menneskelige arbejdskammerater. I takt med at robotter rykker ud på fabriksgulvet og varetager opgaver side om side eller i samarbejde med medarbejdere af kød og blod, foregår det derimod knap så problemfrit.
Vil du have fuld adgang til IndustryTech?

IndustryTech er for professionelle i industri- og produktionsvirksomheder. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger, så du kan navigere i en digital og automatiseret virkelighed.

Forskningsprojekt om robotudvikling

REELER, Responsible Ethical Learning with Robotics er et samarbejde mellem DPU under Aarhus Universitet, De Montfort University, England, University of Hohenheim, Tyskland og Ab.Acus, Italien.

Formålet er fremme samarbejdet mellem traditionel robotudvikling og andre forskningsområder som f.eks. antropologi, sociologi og psykologi for optimere udnyttelsen af robotter.

Forskerne har undersøgt virksomheder inden for en bred vifte af brancher: Hospitaler, landbrug, rengøring, undervisning, robotlaboratorier og industrivirksomheder.

Indsamlingen af data er foregået i en række EU-lande. Ud over Danmark, England, Tyskland og Italien blandt andet også Polen, Spanien, Holland, Belgien, Frankrig og Cypern.

Projektet afsluttes om et år.

Læs mere her