Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vejen til nye forretningsmuligheder går gennem data – hvis vi kan få fat i dem

13. april 2021 kl. 05:001
Adgang til data om bl.a. bygningers vand-, el- og varmeforbrug kan blive en vigtig del af vejen mod energieffektivitet og grøn omstilling, skriver Tekniq Arbejdsgivernes administrerende direktør.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Det seneste årti har bragt os en teknologisk revolution, der kan gøre den grønne omstilling meget billigere. Det er sket i form af fjernaflæste målere til måling af el, varme og varmt vand samt et utal af sensorer, som kobles til bygninger og deres installationer for billigt og effektivt at levere store mængder af dynamiske data – i realtid eller tæt på realtid – om bygningers energiforbrug.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. april 2021 kl. 08:29

Der er ingen tvivl om et stort potentiale i brugen af data. Forsyningsselskaberne bruger enorme summer på at købe, implementere og servicere måleudstyr samt de opsamlingssystemer der udstiller data efterfølgende. Deriblandt også data som ikke har nogen direkte effekt på de kerneydelser som selskaberne leverer, men som opsamles fordi vi har mulighederne i forskellige punkter i systemet. De enorme summer bliver lagt hos bl.a. Tekniq-virksomhederne, og de skummer som regel fortjenesterne godt og grundigt ved at sørge for en række høje følge omkostninger, eksempelvis uforudsete opgraderinger, serviceaftaler man ikke kan leve uden og licenser der er svært gennemskuelige. Derfor må Tekniq-virksomheder, der ønsker at udnytte de samme data, som det dyrt solgte udstyr kan levere, selvfølgelig forvente at dataen har en pris. Hvis du har penge kan du, hvis ingen må du gå! ;)