Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Grøn brint må ikke føre til sort strøm

27. oktober kl. 05:331
Niels Haxthausen
Det er, som om vi har glemt, hvad målet med brint var: Nemlig at reducere CO2. De frie tøjler kan resultere i, at brintsektoren kommer til at forårsage en øget CO2-udledning, skriver SF's Niels Haxthausen i dette synspunkt. Illustration: SF.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Grøn brint er en god ting. Hvis den bliver brugt med omtanke. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. oktober kl. 13:14

Med el fra termiske kraftværker til elektrolyse vil det koste op mod 4 kWh brændsel at producere én kWh brint. Det er et skidt regnskab, og hvis brinten tænkes anvendt til energiformål er det indlysende vanvittigt.

Brintproduktion er en nødvendig del af det fremtidige energisystem, men det betyder jo ikke at brint som sådan er "godt", selv om mange i det politiske miljø synes at mene dette. F.eks. forårsager den nuværende brintproduktion (globalt ca. 70mio t/år) enorme CO2-emissioner.

Elektrolyse giver kun energi- og klimamæssig mening, hvis elektrolyseværkerne kører som regulerkraft ift. sol & vind, dvs. først starter når den termiske produktion er reguleret helt i bund, hvorefter elektrolysen reguleres således at stop for møller m.m. undgås.

Det synes oplagt at de nuværende problemer omkring naturgas har drevet EU ud i en serie "hovsa-beslutninger", samlet under betegnelsen REPowerEU. Til dem hører beslutningen om 10mio t brint pr. 2030, hvilket er absolut uigennemførligt, hvis produktionen skal give energi- og klimamæssig mening. Uheldigvis har det også betydet at hele diskussionen om rammevilkår for produktionen er kommet hovedløst fra start.