Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Brintinfrastruktur er afgørende for et grønt Danmark og fossilfrit Europa

Baltic Pipe anlægsarbejde
Illustration: Energinet/Foto: Palle Peter Skov.
Brintinfrastruktur er afgørende for opskalering af elektrolysekapaciteten. Det er både vigtigt for PtX-udrulningen og for det samlede grønne energisystem, da det både muliggør lagring af VE og er lettere og billigere at transportere over store afstande. Den udvikling bør allerede understøttes ved etableringen af brintinfrastrukturens første del.
Synspunkt21. juni kl. 05:35

Den danske brint- og Power-to-X-strategi (PtX), der blev vedtaget i marts, er på mange måder historisk. Dels fordi den markerede, at Danmark nu for alvor stempler ind i den globale brint- og PtX-udvikling, men også fordi strategien indeholder en række tiltag, der repræsenterer nybrud i dansk energipolitik. 

Det handler både om udvidelsen af brugen af direkte linjer, arbejdet for omkostningsægte tariffer og ikke mindst, at Danmark skal være nettoeksportør af VE. Men det handler i høj grad også om anlæggelsen af en helt ny brintinfrastruktur. 

Brintinfrastruktur er afgørende for en effektiv integrering af brint og PtX i det danske energisystem, og som den første større infrastrukturelle anlægsbeslutning i mange år, er det naturligvis vigtigt, at beslutninger og investeringer træffes i bedst mulig sammenhæng med resten af energisystemet.

Brint er nøglen til omstillingen

At brint og PtX er én af grundpillerne i den danske, europæiske og globale omstilling er et uomstrideligt faktum. 

Med ”Fit-for-55” blev brint og PtX cementeret som nøglen til EU's klimapolitik, og med REPowerEU og Esbjergerklæringen er brint nu også blevet omdrejningspunkt for EU's geopolitiske strategi. 

Det er både en rigtig og vigtig beslutning, men den stiller også enorme krav til VE-udvikling, brintproduktion og infrastruktur. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger