Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Brint-hypen må ikke ende med at overskygge klimaindsatsen

Niels Haxthausen
Illustration: SF.
Brint bliver billigt og nemt. Men produktion af grøn brint kræver meget, meget store mængder strøm, og derfor må hypen med at udvikle brintindustrien ikke bliver vigtigere end selve klimaindsatsen, skriver Niels Haxthausen, folketingskandidat for SF, i dette synspunkt.
Synspunkt23. juni kl. 05:30

Grøn brint er en attraktiv energibærer. Den kan pumpes i rør med meget begrænset energitab og med mindre påvirkning af landskabet end luft-master, som er et kæmpe problem – ikke mindst i Tyskland. 

Brint kan endda delvist udnytte den eksisterende gas-infrastruktur. Grøn brint forventes i løbet af dette årti at blive priskonkurrencedygtigt med grå brint – ligesådan med naturgas afhængigt af, hvor meget priserne falder under det nuværende ekstreme niveau. Så økonomien taler også for at bruge det i rigelige mængder. 

Grøn brint kræver ekstremt meget strøm

Senest på Folkemødet på Bornholm var vi vidne til en voldsom dansk fokus på brint, hvor der er rigtigt mange projekter under udvikling. 

Hypen må bare ikke ende med at udvikling af brintindustrien bliver vigtigere end selve klimaindsatsen. Problemet er nemlig, at produktion af grøn brint kræver meget store mængder strøm. Så store mængder, at hvis vi eksempelvis forestillede os at erstatte EU’s nuværende gasforbrug med brint, ville vi skulle bruge lige så meget strøm som vores samlede elforbrug i dag - oveni.  Eller omkring ti gange så meget som Nordsøen leverer – fuldt udbygget som aftalt i Esbjergdeklarationen. 

Hvis vi bruger strømmen direkte i eksempelvis varmepumper, kan vi nøjes med ca. en fjerdedel (noget lignende gælder for el-lastbiler kontra e-fuels).

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. juni kl. 13:39

Der vil være fornuft i at bruge brint til at få mere metan fra biogas via omdannelse af det store CO2 indhold. Biogasanlæg er mest placeret i områder, hvor der samtidig er udbygget vindkraft med dertil hørende elnet og solparker er på vej i stor skala f.eks. her i Vestjylland. Metangassen kan jo lagres og anvendes i allerede eksisterende gasfyrede decentrale kraftvarmeværker indtil brint og brændselsceller tager over som back-up for vind og sol.