Danske datacentre kan tjene penge på deres nødstrømsanlæg ved at tilbyde det som reserve til elnettet.
Danske datacentre kan tjene penge på deres nødstrømsanlæg ved at tilbyde det som reserve til elnettet.

Foto : vladimircaribb/BigStock

Datacentres nødstrømsanlæg skal fylde hullerne i elnettet

Nødstrømsanlæg i datacentre kan gå fra at være en tung udgiftspost til at gavne både datacentrenes økonomi og forsyningssikkerheden i Danmark.
De mange nye, store datacentre i Danmark har de seneste måneder skabt debat om de strømslugende serverrums betydning for elnettet. Datacentrene har været udskældt for at presse elforbruget i vejret og gøre det sværere at øge andelen af vedvarende energikilder i strømmikset. 
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Datacentrenes batterier skal online

En UPS (uninterruptible power supply) består basalt set af tre komponenter: En lader, et batteri og en inverter. Laderen laver vekselstrømmen fra nettet om til jævnstrøm, som lagres i batteriet. 

Fra batteriet køres jævnstrømmen igennem en inverter og omdannes til vekselstrøm, som kan bruges af komponenterne i datacentret. Energitabet er omkring 4-5%.

Skulle forsyningen fra nettet svigte helt, kan batteriet drive hele centret kortvarigt, indtil en generator eller andre mere langtidsholdbare energikilder kan tage over.

På den måde sikrer man en ensartet kvalitet af strøm ind mod serverne, uanset hvor ujævn forsyningen er fra nettet. Denne foranstaltning mindsker slid på server-komponenterne.

Eatons ladere er tovejs og kan derfor også lede effekt fra batteriet ud i elnettet igen med meget kort varsel.