Danmarks grønne omstilling er flere vindmølleparker bagud

Kun på papiret vil vi nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Ændrer vi ikke kurs, når vi det nemlig ved hjælp af udenlandsk kulkraft.
11. november 2021 kl. 05:12
errorÆldre end 30 dage

Dette er denne uges forside-historie i Ingeniøren. GridTech's læsere har eksklusivt fået adgang til at læse den, før den udkommer i morgen.

Producerer vi strøm med kulkraft i Danmark, trækker det ned i vores klimaregnskab. Men bruger vi ‘sort’ strøm fra Tyskland, gør det ikke.

Og hvis der ikke meget snart sker noget drastisk, vil Danmark kun nå målet om en reduktion af CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 ved netop at bruge sort strøm produceret i vores nabolande. 

Det viser helt nye beregninger udarbejdet for Ingeniøren af tre centrale parter i energiomstillingen.

Bundlinjen er, at Danmark kommer til at mangle, hvad der svarer til produktionen fra mellem halvanden og tre en halv af nutidens allerstørste havvindmølleparker. Og manglen bliver større, hvis der bliver etableret mindre sol- og vindkraft end forudsat, hvilket meget tyder på lige nu.

Skal kursen ændres, er der akut behov for beslutninger, for etableringen af store vindmølleparker tager seks-otte år, lyder det fra Klimarådet:

»Det er helt fundamentalt for vores grønne omstilling, at vi har grøn strøm nok. Ellers opnår vi ikke de CO2-reduktioner, som vi gerne vil,« siger medlem af Klimarådet, professor emeritus i energiøkonomi ved DTU, Poul Erik Morthorst og tilføjer:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens-Otto Andersen
11. november 2021 kl. 12:40

Tja, det har jo fra start været kvoternes forbandelse, at politikerne har kunnet regne el som "CO"-fri" - uanset hvor den kommer fra. "Sorteper"-spillet med nationale emissioner har været en del af dette billede.

Imidlertid hersker virkeligheden upåvirket af politiske regnearksdrømme. Den tilsiger ret éntydigt at tyskerne kommer til at opgive den nuværende tidsplan for "Kohleausstieg" - og det vil den danske energipolitik så have et meget reelt medansvar for pga. vores tårnhøje elimport hver gang det ikke blæser. Hvilket faktisk sker ganske ofte (tænk på dette års sommer & efterår).

Og tag ikke fejl: Tyskerne er meget trætte af denne "eksport af emissioner" + elprisernes tilhørende himmelflugt. Man vil jo nødig male Fanden på væggen, men går der (tysk) politik i sagen vil det hurtigt kunne true det indre elmarked, og dermed elforsyningen i DK.