Opgørelse: Kun syv danske datacentre udnytter overskudsvarmen

Datacenter, Datacenter Industrien
Illustration: Datacenter Industrien. Se større version
Første landsdækkende opgørelse viser, at kun syv danske datacentre i dag leverer sin overskudsvarme til fjernvarmen. Datacentrene ønsker tallet langt højere op – det samme gør fjernvarmen, som dog også ser datacentre som risikable partnere.
21. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Blot 7 ud af 64 datacentre i Danmark nyttiggør i dag overskudsvarmen og sender den ud som fjernvarme. Det viser den første landsdækkende opgørelse af sin slags, udarbejdet af brancheorganisationen Datacenter Industrien. 

Samtidig forventes mange nye datacentre at åbne i Danmark de kommende år, og ifølge Energistyrelsens seneste fremskrivning vil strømforbruget i datacentre – og dermed mængderne af overskudsvarme – mere end ni-doble frem mod 2030. 

Hos Datacenter Industrien er man da heller ikke tilfreds med det lave tal i opgørelsen, og man har derfor netop lanceret en særlig ‘øko-mærkning’ af datacentre, der tildeles løsninger, som opsamler spildvarmen fra databehandlingen og sender den over i det lokale fjernvarmenet.

Da den første runde af certifikater blev uddelt onsdag i sidste uge modtog kun fire datacentre den nye udmærkelse.

»Der er stadig rigtig mange datacentre, der står tilbage, og der er ingen tvivl om, at alle i branchen gerne så, at det her tal lå langt højere,« siger konsulent for Datacenter Industrien, Per Henriksen.

Det samme håber man også på hos fjernvarmen, hvor udnyttelse af mere overskudsvarme længe har stået højt på dagsordenen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Christian Bruun
21. september 2021 kl. 16:31

Der har lige været samme historie med dagligdagsbutikker, og der var problemet at skattereglerne fraholdt butikkerne fra at sælge deres overskudsvarme. Ministeren ville se på problemet, og det ved vi godt hvad betyder….