Topsøe går efter keramisk elektrolyse i stor skala

Brint fra elektrolyse
Illustration: Teknologiens Mediehus / Lasse Gorm Jensen. Se større version
Haldor Topsøe og DTU Energi er gået sammen op at opskalere den lovende SOEC-teknologi, så den allerede inden 2025 kan være på omgangshøjde med kapaciteten i eksempelvis alkalisk elektrolyse.
15. september 2020 kl. 05:50
errorÆldre end 30 dage

Tre forskellige elektrolyse-teknologier dyster i øjeblikket om at blive den bærende i fremtidens storskala Power-to-X-applikationer: Alkalisk, PEM (proton exchange membrane) og SOEC (solide oxide electrolyzer cell).

Sidstnævnte er også kendt under betegnelser som højtemperatur-elektrolyse, keramisk elektrolyse eller simpelthen ‘omvendte brændselsceller’. Med en konverteringseffektivitet på op imod 85 procent er SOEC afgjort den mest energieffektive af de tre, men er til gengæld et stykke fra at kunne nå de to andre i på kapacitet og som et egentligt kommercielt produkt.

Læs også: Rådgiver om power-to-x: Samspil mellem vind og elektrolyseanlæg bliver svært

Haldor Topsøe har i årevis arbejdet med at forfine SOEC-elektrolyse-stakke, og nu tager virksomheden i samarbejde med DTU Energi for alvor hul på at opskalere den lovende teknologi. 

Det sker i udviklingsprojektet Reforge, der er støttet af Innovationsfonden og løber fra og med i år til og med 2022. 

I projektet vil de to parter arbejde på at udvikle en færdig ‘stak’, der er målrettet ammoniak-produktion. Tanken er i første omgang, at stakken kan indgå som delelement på eksisterende ammoniak-fabrikker, hvorved producenterne delvist kan elektrificere sin produktion og nedbringe CO2-udledningerne fra den energikrævende produktion.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Fælles Abonnement
20. oktober 2020 kl. 15:50

test test og mere test